Vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen
De individuele calorieënbehoefte is van veel factoren afhankelijk, zoals leeftijd, geslacht, het basaalmetabolisme (grondstofwisseling) en de dagelijkse activiteiten. Zelfs het klimaat heeft er grote invloed op. Vitaminen en mineralen zijn van essentieel belang omdat ze de stofwisseling mogelijk maken, ofwel de omzetting van voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten en vetten. Vooral in deze tijd spreekt de 'juiste voeding' sterk tot de verbeelding, alsof het een levenselixer is voor een lang en gezond leven.
Inhoud
Voeding en gezondheid
Een beroemde uitspraak van de Franse gastronoom Brillat-Savarin luidt vrij vertaald: '
Het lot der volkeren hangt af van de manier waarop ze zich voeden.' Naar voeding en aanverwante zaken is door de eeuwen heen altijd veel
onderzoek gedaan. Dankzij de uitkomsten daarvan behoren tal van
ziekten tot het verleden, zoals rachitis, scheurbuik en in zekere mate ook tuberculose, althans in de westerse wereld. Door de schaduwkant van onze welvaart, en niet te vergeten door gezotzucht, is
overvoeding een probleem geworden getuige de schrikbarende toename van onder andere
diabetes II en
hart- en vaatziekten.
Het belang van vitaminen en mineralen
Ook wordt de nadruk gelegd op de rol van vitaminen en mineralen.
Vitaminen zijn organische verbindingen die in zeer kleine hoeveelheden hun werk doen. Ze zijn onontbeerlijk voor een goed verloop van alle
stofwisselingsprocessen. Dat geldt ook voor de
mineralen, de zogenaamde anorganische stoffen, die onder meer van essentieel belang zijn voor de
water- en zouthuishouding.
Zijn vetten taboe?
Hoewel vetten in deze tijd een zeer
negatieve klank hebben, zijn ze van groot belang voor bijvoorbeeld de vorming van
hormonen, die onder andere het spierweefsel doen contraheren en bloeddrukverlagend zijn. Dus niet alle vetten zijn slecht. Het
Voorlichtingsbureau voor de Voeding heeft richtlijnen opgesteld wat betreft de verhouding tussen 'slechte' en 'goede' vetten.
Water
Water vervult een cruciale functie in de
verwerking van voedingsstoffen. Per slot van rekening bestaat het lichaam voor ongeveer 70 procent uit water. Het is een oplos- en transportmiddel van alle voedingsstoffen. Bovendien is een goede waterbalans essentieel voor de
lichaamstemperatuurregeling.