Orion » Specials » Voeding

Vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen

Vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen De individuele calorieënbehoefte is van veel factoren afhankelijk, zoals leeftijd, geslacht, het basaalmetabolisme (grondstofwisseling) en de dagelijkse activiteiten. Zelfs het klimaat heeft er grote invloed op. Vitaminen en mineralen zijn van essentieel belang omdat ze de stofwisseling mogelijk maken, ofwel de omzetting van voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten en vetten. Vooral in deze tijd spreekt de 'juiste voeding' sterk tot de verbeelding, alsof het een levenselixer is voor een lang en gezond leven.

Inhoud


Voeding en gezondheid

Een beroemde uitspraak van de Franse gastronoom Brillat-Savarin luidt vrij vertaald: 'Het lot der volkeren hangt af van de manier waarop ze zich voeden.' Naar voeding en aanverwante zaken is door de eeuwen heen altijd veel onderzoek gedaan. Dankzij de uitkomsten daarvan behoren tal van ziekten tot het verleden, zoals rachitis, scheurbuik en in zekere mate ook tuberculose, althans in de westerse wereld. Door de schaduwkant van onze welvaart, en niet te vergeten door gezotzucht, is overvoeding een probleem geworden getuige de schrikbarende toename van onder andere diabetes II en hart- en vaatziekten.

Bron: Voedingscentrum, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Voedingscentrum, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Het belang van vitaminen en mineralen

Ook wordt de nadruk gelegd op de rol van vitaminen en mineralen. Vitaminen zijn organische verbindingen die in zeer kleine hoeveelheden hun werk doen. Ze zijn onontbeerlijk voor een goed verloop van alle stofwisselingsprocessen. Dat geldt ook voor de mineralen, de zogenaamde anorganische stoffen, die onder meer van essentieel belang zijn voor de water- en zouthuishouding.

Zijn vetten taboe?

Hoewel vetten in deze tijd een zeer negatieve klank hebben, zijn ze van groot belang voor bijvoorbeeld de vorming van hormonen, die onder andere het spierweefsel doen contraheren en bloeddrukverlagend zijn. Dus niet alle vetten zijn slecht. Het Voorlichtingsbureau voor de Voeding heeft richtlijnen opgesteld wat betreft de verhouding tussen 'slechte' en 'goede' vetten.

Water

Water vervult een cruciale functie in de verwerking van voedingsstoffen. Per slot van rekening bestaat het lichaam voor ongeveer 70 procent uit water. Het is een oplos- en transportmiddel van alle voedingsstoffen. Bovendien is een goede waterbalans essentieel voor de lichaamstemperatuurregeling.
Anatomie & fysiologie in 10 stappen – het maag-darmkanaal

Anatomie & fysiologie in 10 stappen – het maag-darmkanaal

De spijsvertering vindt plaats in het maag-darmkanaal. Het doel ervan is om het voedsel zodanig te veranderen dat de voedingsstoffen in het bloed kunnen worden opgenomen. Dit wordt het 'verteringsproc…
Foliumzuur en zwangerschap: eet niet te veel fruit!

Foliumzuur en zwangerschap: eet niet te veel fruit!

Foliumzuur. Als u er voldoende van binnenkrijgt, verlopen allerlei lichaamsprocessen vlekkeloos. Foliumzuur, ofwel vitamine B11, zit in donkergroene bladgroenten, maar ook ook in orgaanvlees, zoals le…
Vitaminegebrek – klachten, symptomen en aandoeningen

Vitaminegebrek – klachten, symptomen en aandoeningen

Vitaminen zijn organische verbindingen, ook wel micronutriënten genoemd. Ze zijn elke dag in kleine hoeveelheden nodig om het lichaam goed te laten functioneren. Op enkele uitzonderingen na kan het li…
Mineralengebrek – klachten, symptomen en aandoeningen

Mineralengebrek – klachten, symptomen en aandoeningen

Veel anorganische stoffen zijn essentieel voor de biochemische processen in het lichaam. Een goed voorbeeld daarvan is het ijzer in de hemoglobine van de rode bloedcellen. Het gebit en de botten hebbe…
Extra foliumzuur – aanbevolen hoeveelheid en overdosis

Extra foliumzuur – aanbevolen hoeveelheid en overdosis

Bij een gevarieerd voedingspatroon hebben gezonde mensen voldoende foliumzuur in het lichaam voor drie maanden. Niettemin kan bij een gebrekkige voeding al snel de ondergrens in de serumspiegel worden…
Extra vitamine B6 – aanbevolen hoeveelheid en overdosis

Extra vitamine B6 – aanbevolen hoeveelheid en overdosis

Vitamine B6 (pyridoxine) oefent met name invloed uit op de eiwitstofwisseling, maar is ook noodzakelijk voor de aanmaak van hormonen en een goed functionerend immuunsysteem. Tekorten willen wel eens o…
Extra vitamine B3 – aanbevolen hoeveelheid en overdosis

Extra vitamine B3 – aanbevolen hoeveelheid en overdosis

Vitamine B3, vaak in een adem genoemd met nicotinezuur, associeert men doorgaans onbewust met de giftige stof nicotine in tabak, waardoor de term minder frequent wordt gebruikt. In dat opzicht is niac…
Extra vitamine B2 – aanbevolen hoeveelheid en overdosis

Extra vitamine B2 – aanbevolen hoeveelheid en overdosis

Riboflavine ofwel lactoflavine maakt deel uit van een groep van minstens twaalf B-vitaminen. Niet alle vitaminen uit dit 'complex' zijn even belangrijk voor de menselijke fysiologie. Vitamine B2 vervu…
Extra vitamine B1 – aanbevolen hoeveelheid en overdosis

Extra vitamine B1 – aanbevolen hoeveelheid en overdosis

Vitamine B1, ook wel thiamine of aneurine genoemd, heeft een spilfunctie in de koolhydraatstofwisseling en is belangrijk voor de hartspier. Deze vitamine maakt deel uit van een B-groep (B-complex) van…
Extra vitamine A – aanbevolen hoeveelheid en overdosis

Extra vitamine A – aanbevolen hoeveelheid en overdosis

Vitaminen zijn onontbeerlijk voor het goed functioneren van het lichaam, maar een uitgesproken tekort aan vitaminen komt tegenwoordig zelden nog voor dankzij een gevarieerd voedingspatroon. Toch gaat…
Voorkom voedselvergiftiging – thuis en op reis

Voorkom voedselvergiftiging – thuis en op reis

Wie wel eens een voedselvergiftiging heeft opgelopen, zal dat niet snel meer vergeten. Preventie mag dan een mooi woord zijn, in veel opzichten is het ook een hol begrip geworden. Een mens vergeet imm…
Eerste hulp bij voedselvergiftiging

Eerste hulp bij voedselvergiftiging

De vakantie begon nog wel zo leuk. Een gezellige picknick in de bergen, barbecueën, lunchen in dat zijstraatje bij 'Chez...' Maar het eindigde in een nachtmerrie. Braken, diarree en heftige buikpijn z…
Nitraatrijke voeding

Nitraatrijke voeding

Vrijwel alle voedingsmiddelen bevatten nitraat. Deze stof zit er van nature in of is er als conserveermiddel aan toegevoegd. Nitraat bevindt zich in kaas, groenten en vlees, maar bijvoorbeeld ook in h…
Water – het fysiologisch levenselixer

Water – het fysiologisch levenselixer

Water is cruciaal voor de ontwikkeling van alle organismen. Dus ook voor het menselijk lichaam, dat voor 60 tot 70 procent uit water bestaat. Water is zelfs belangrijker dan alle voedingsstoffen, want…
Spijsvertering onder de loep – vochtopname en vochtverlies

Spijsvertering onder de loep – vochtopname en vochtverlies

Het lichaam bestaat voor ongeveer 70 procent uit water. Alle lichaamscellen hebben water nodig, het is het ideale oplosmiddel voor alle mogelijke (voedings)stoffen. De regulering van de vocht- en elek…
Extra vitamine C – aanbevolen hoeveelheid en overdosis

Extra vitamine C – aanbevolen hoeveelheid en overdosis

Vitamine C (ascorbinezuur) geeft de weerstand een boost en zit in verse groenten en fruit. Het lichaam heeft dit micronutriënt in verhoogde mate nodig bij infecties, koorts en bloedingen. Vitamine C i…
Gepubliceerd door Orion op 20-10-2014, laatst gewijzigd op 20-04-2023. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties