Orion » Specials » Yoga en spataderen

Yogaoefeningen tegen spataderen

Yogaoefeningen tegen spataderen Niet iedereen is ervan doorgedrongen dat spataderen, ofwel varices, niet slechts een esthetisch probleem zijn. Terwijl de complicaties toch aanzienlijk kunnen zijn. Karakteristiek zijn de blauwe adertjes, al dan niet gezwollen en ontsierd met verdikkingen. Wie er langer last van heeft, krijgt met complicaties te maken, zoals pijnlijke, vermoeide benen. Gevaarlijk zijn spataderen niet, of het moet zijn dat men zich eraan stoot. Een spataderlijke bloeding is immers moeilijk te stelpen. Ook kunnen spataderen een open been (ulcus cruris) veroorzaken en men kan er minder mobiel door worden. Er zijn allerlei remedies tegen spataderen. Ook ter voorkoming ervan. Zoals bepaalde yogaoefeningen. Yoga is voor velen een effectieve en beproefde methode om ervoor te zorgen dat spataderen niet eens ontstaan.

Inhoud


Wat zijn spataderen?

Een op de vijf volwassenen heeft last van deze aandoening. Spataderen zijn blauwe en vaak gezwollen, vervormde adertjes onder de huid, vaak voorzien van verdikkingen. Ze ontstaan altijd op de benen. Het is een kwaal die vooral bij ouderen voorkomt en zelden bij mensen onder de 20 tot 30 jaar. Vrouwen, zwangeren en mensen met overgewicht zijn er eveneens gevoeliger voor. Een doorgemaakt trombosebeen vergroot het risico op het krijgen van spataderen.

Salamba sarvangasana I (schouderstand of kaarshouding) / Bron: Marcocarvalho, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Salamba sarvangasana I (schouderstand of kaarshouding) / Bron: Marcocarvalho, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Oorzaken van spataderen

Spataderen zijn meestal het gevolg van zwakke of beschadigde aderkleppen. Vaak is er sprake van een familiaire component. Kort gezegd voorkomen aderkleppen dat het bloed kan terugstromen in de benen. Het begin van spataderen is vrijwel altijd te vinden in de onder de huid gelegen hoofdader, die van de enkel naar de lies (binnenkant been) loopt. De kleppen in deze ader gaan lekken. Daardoor ontstaat stuwing als gevolg van het terugstromen van bloed in de benen. Aldus verwijden de zijtakken door de druk van het veneuze bloed. Nachtelijke krampen in het been zijn vaak een veeg teken, net als toenemende klachten bij lang staan.

Voorkomen van spataderen – algemene adviezen

Er zijn tips en adviezen te over om spataderen te voorkomen. Lang staan is een risicofactor. Net als overgewicht. Voorkom knellende kleding die de bloedstroom naar de benen vermindert. Wandelen en fietsen zijn preventief gezien ideaal. Overigens ook als u al spataderen hebt. Leg dan op rustige momenten de benen zo vaak mogelijk hoog, zoals 's avonds voor de televisie. In ernstige gevallen zal de huisarts steunkousen aanbevelen. Val af als u te zwaar bent. Er zijn tal van oefeningen om spataderen te voorkomen. Yoga is in preventief en curatief opzicht opvallend effectief.

Yogaoefeningen

Een van de bekendste yogaoefeningen voor beginners is de schouderstand of kaarshouding (salamba sarvangasana I). Dankzij het feit dat het lichaamsgewicht op de schouders rust, de benen en romp recht omhoog, wordt de bloedcirculatie in de benen gestimuleerd. Hierdoor neemt de druk van het bloed in de benen af en krijgen de vaten hun elasticiteit terug. Dit voorkomt mede het ontstaan van spataderen en is ook een remedie ertegen. Zo zijn er tal van andere yogaoefeningen die na een tijdlang oefenen een duidelijk verschil laten zien met hoe het was. Ook de hoofdstand (salamba sirsasana I) is een uitstekende yogahouding om spataderen te voorkomen.
Yogahoudingen – adho mukha svanasana (zich uitrekkende hond)

Yogahoudingen – adho mukha svanasana (zich uitrekkende hond)

Adho mukha svanasana is een uitstekende oefening voor de rug. Feitelijk bestaat de 'zich uitrekkende hond' uit meerdere asana's, die in een vloeiende beweging in elkaar overgaan. Ook maakt adho mukha…
Yogahoudingen – ardha navasana (halve boothouding)

Yogahoudingen – ardha navasana (halve boothouding)

Ardha navasana is een uitstekende yogahouding voor het trainen van de buikspieren. In deze asana brengt u vanuit de zithouding het hoofd en de voeten op gelijke hoogte. De houding lijkt op paripurna n…
Yogahoudingen – bhekasana (kikkerhouding)

Yogahoudingen – bhekasana (kikkerhouding)

Bhekasana (kikkerhouding) ziet er niet moeilijk uit, maar de schijn bedriegt. Deze yogahouding voor gevorderden vergt getrainde quadriceps en zeer lenige schouders en knieën. En die krijgt men mede da…
Yogahoudingen – paryankasana (sofahouding)

Yogahoudingen – paryankasana (sofahouding)

Paryankasana (sofahouding) is een variant op virasana, een van de vele meditatiehoudingen waaruit de yogabeoefenaar kan kiezen. De klassieke uitvoering van deze tamelijk moeilijke asana vereist lenige…
Yogahoudingen – salamba sarvangasana I (schouderstand)

Yogahoudingen – salamba sarvangasana I (schouderstand)

Salamba sarvangasana I wordt ook wel 'de kaars' genoemd. Het is een van de belangrijkste yogahoudingen uit het brede scala van asana's. Iyengar noemde sarvangasana zelfs de 'moeder of koningin van all…
Yogahoudingen – salamba sirsasana I (hoofdstand)

Yogahoudingen – salamba sirsasana I (hoofdstand)

De hoofdstand (sirsasana) vormt samen met de lotushouding het symbool van hatha-yoga. Het is een van de belangrijkste asana's, waarbij het lichaamsgewicht gedragen wordt door het hoofd (kruin). Deze y…
Yogahoudingen – salamba sirsasana II (hoofdstand)

Yogahoudingen – salamba sirsasana II (hoofdstand)

Salamba sirsasana II maakt deel uit van de sirsasana-cyclus, een aantal hoofdstanden. Deze yogahouding lijkt op salamba sirsasana I. Er wordt echter meer gevraagd van het evenwichtsgevoel, aangezien h…
Yogahoudingen – supta virasana (liggende heldhouding)

Yogahoudingen – supta virasana (liggende heldhouding)

Supta virasana is de liggende variant van virasana I. Terwijl virasana I een uitstekende yogahouding is om in te mediteren en pranayama's te beoefenen, mag supta virasana een voortreffelijke ontspanni…
Yogahoudingen – virasana I (heldhouding)

Yogahoudingen – virasana I (heldhouding)

Virasana I is een bekkenstand en bevordert de spijsvertering. In tegenstelling tot de meeste yogahoudingen kan deze asana direct na de maaltijd worden uitgevoerd. Het is een uitstekende meditatiehoudi…
Gepubliceerd door Orion op 28-08-2020, laatst gewijzigd op 11-02-2023. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay