Orion » Specials » Blaasziekten

Blaasaandoeningen: van blaaspoliep tot overloopblaas

Blaasaandoeningen: van blaaspoliep tot overloopblaas De blaas ligt midden achter het schaambeen. De beide ureters (urineleiders) van de nieren monden erin uit. De blaas vangt de urine op en is, zoals alle organen, vatbaar voor bepaalde aandoeningen, waaronder blaaspoliepen en infecties. De meeste aandoeningen zijn goed te behandelen. Ook blaaskanker. Incontinentie van urine, of ongewild urineverlies, komt vaak voor, met name bij ouderen. Bij mannen is vergroting van de prostaat daar in veel gevallen debet aan.

Inhoud


Urinelozing

De blaas (vesica urinaria) van een volwassene kan ongeveer een halve liter tot 800 ml urine bevatten, maximaal bijna anderhalve liter. Met behulp van een reflex wordt dit gespierde orgaan vervolgens geleegd. Het legen van de blaas gebeurt door middel van een reflex, een beheersmechanisme dat bij de zindelijkheidstraining op jonge leeftijd wordt aangeleerd.

Nier en ureter / Bron: Azwer, PixabayNier en ureter / Bron: Azwer, Pixabay

Aandoeningen van de blaas

Een van de meest voorkomende blaasaandoeningen is een blaasontsteking. Ook urineretentie komt voor, waarbij de blaas onvoldoende geleegd kan worden en er infectiegevaar dreigt. Door kristallisatie van de achtergebleven urine kan dan een blaasontsteking ontstaan, maar ook een blaassteen.

Prostaatvergroting

Naast een vernauwing van de urethra (plasbuis) leidt prostaatvergroting vaak tot urineretentie met als gevolg andere blaasaandoeningen.

Blaaspoliepen en blaaskanker

In ruim vijf procent van de gevallen zijn blaaspoliepen goedaardig. Blaaskanker ontstaat vaak door chemische, kankerverwekkende stoffen, zoals die in tabaksrook te vinden zijn. De symptomen zijn onder andere bloed in de urine en pijn bij het plassen. De klachten lijken vaak op een gewone blaasontsteking.

Zenuwafwijkingen

Ook afwijkingen aan het ruggenmerg kunnen blaasproblemen veroorzaken. Bij een dwarslaesie voelt de patiënt niet meer of de blaas vol is terwijl de blaasreflex nog bestaat. Dit noemt men een automatische blaas, die zich in dat geval ledigt zodra die een bepaalde vulling heeft bereikt. Als deze reflex niet meer bestaat, spreekt men van een overloopblaas of atone blaas. De blaas leegt zich dan alleen als die vol is.
Anatomie & fysiologie in 10 stappen – de nieren

Anatomie & fysiologie in 10 stappen – de nieren

De nieren zijn essentieel voor de verwijdering van afvalstoffen die vrijkomen bij onder andere de eiwitstofwisseling, zoals de stikstofproducten ureum, kreatinine en urinezuur, maar ook sulfaten en fo…
Blaaskanker is geen doodvonnis

Blaaskanker is geen doodvonnis

Elk jaar wordt bij duizenden mensen blaaskanker geconstateerd. In het merendeel van de gevallen betreft het een slijmvliestumor. De mate van kwaadaardigheid wordt uitgedrukt in stadia met behulp van h…
Altijd die vervelende blaasontsteking (cystitis)

Altijd die vervelende blaasontsteking (cystitis)

Een blaasontsteking (cystitis) is zeer hinderlijk. Plassen doet pijn en gaat gepaard met een branderig gevoel in de onderbuik. Verder kan men soms de plas niet ophouden (incontinentie). Ook koorts of…
Blaaspoliepen kunnen verraderlijk zijn

Blaaspoliepen kunnen verraderlijk zijn

Een blaaspoliep is gesteeld en soms 'goedaardig', hoewel over dat begrip de meningen verdeeld zijn. De groei van het gezwel beperkt zich vaak tot het slijmvlies. Bloed plassen is een veeg teken, een s…
Urine – wat kun je eraan aflezen?

Urine – wat kun je eraan aflezen?

Urine is een afvalproduct van het lichaam. De samenstelling ervan is binnen bepaalde marges bij iedereen verschillend. Dat geldt ook voor de hoeveelheid urine. Individueel zijn dagelijkse schommelinge…
Zo ontstaan nierstenen

Zo ontstaan nierstenen

Een te geringe urineproductie is een van de vele oorzaken van kristallisaties – ofwel nierstenen – in de urinewegen. De symptomen zijn afhankelijk van de plaats waar zich de steen bevindt. Een typisch…
Blaasontsteking en levensstijl – praktische tips

Blaasontsteking en levensstijl – praktische tips

Een blaasontsteking gaat doorgaans gepaard met veel klachten, zoals vaak plassen, een branderig gevoel in de onderbuik, bloed bij de urine en soms verhoging en incontinentie. In de meeste gevallen bet…
Gepubliceerd door Orion op 05-07-2013, laatst gewijzigd op 17-06-2023. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties