Orion » Specials » Uitscheiding

Over braaksel, urine, ontlasting en nog veel meer

Over braaksel, urine, ontlasting en nog veel meer Het lichaam produceert afvalstoffen die onder andere via de longen en urine worden uitgescheiden. Dat is nodig omdat het veelal bijproducten zijn van de stofwisseling. Als ze in het lichaam blijven, is de uitwerking ervan schadelijk, zoals kooldioxide en ureum. Alle uitscheidingsproducten hebben medische aspecten met behulp waarvan de arts met andere onderzoeksmethoden uitsluitsel kan geven of een diagnose kan stellen.

Inhoud


Urine

Urine staat in direct verband met de nierfunctie. De nieren zijn erop gericht talrijke eindproducten van de stofwisseling uit te scheiden (excretie). Urine als afvalproduct van het lichaam telt vele bestanddelen, waaronder water, ureum, urinezuur en talloze andere al dan niet schadelijke bijproducten van het metabolisme.

Bron: FotoshopTofs, PixabayBron: FotoshopTofs, Pixabay

Ontlasting

Ontlasting is een afvalproduct van het spijsverteringskanaal. De resten zijn dus niet afkomstig van de stofwisseling. Hetzelfde geldt voor speeksel en braaksel.

Van speeksel tot braaksel

Zonder speeksel zou de spijsvertering niet goed verlopen. In de mondholte wordt immers een begin gemaakt met de afbraak van meervoudige koolhydraten – zoals zetmeel – in enkelvoudige suikers. Overigens heeft speeksel mogelijk een genezende invloed heeft op wonden.

Belangrijk

De verschillende aspecten van braaksel kunnen belangrijk zijn bij medisch onderzoek, zoals het uitsluiten van een maagbloeding of pylorusstenose.

Van medisch belang

Alle uitscheidingsproducten hebben medische aspecten aan de hand waarvan ziekten kunnen worden uitgesloten of gediagnosticeerd, al dan niet door laboratoriumonderzoek. Een goed voorbeeld daarvan is urine, dat na centrifugeren onder de microscoop gecontroleerd kan worden op de aanwezigheid van witte en rode bloedcellen, micro-organismen, glucose en eiwit.
Braaksel – wat kun je eraan aflezen?

Braaksel – wat kun je eraan aflezen?

Bij braken keert de maag zich om, zo wordt gezegd. In feite zijn het antiperistaltische bewegingen van de maag en de slokdarm, waardoor de voedselbrij omhoog wordt gestuwd. De braakneiging zelf wordt…
Dit gebeurt er als je braakt

Dit gebeurt er als je braakt

Braken is een reflex. Men kan die reflex tot op zekere hoogte onderdrukken, maar daarna is er geen houden meer aan en moet 'alles eruit'. De zogenaamde 'point of no return' is onverbiddelijk. Vanaf da…
Ontlasting – wat kun je eraan aflezen?

Ontlasting – wat kun je eraan aflezen?

Ontlasting blijft over aan het einde van de lange weg die het voedsel in het spijsverteringskanaal aflegt. Er valt veel aan af te lezen wat in klinische omstandigheden van belang is om te weten, zoals…
Sputum – wat kun je eraan aflezen?

Sputum – wat kun je eraan aflezen?

Sputum is opgehoest slijm. Aan de samenstelling en kleur ervan kan de arts vaak al zien om welke aandoening het gaat, doorgaans in combinatie met andere onderzoeken. Sputumonderzoek biedt dan mede uit…
De genezende werking van speeksel

De genezende werking van speeksel

Speeksel is belangrijk om bepaalde lichaamsprocessen, met name de spijsvertering, goed te laten verlopen. Minder bekend is de geneeskrachtige werking ervan. Bij dieren is daar onderzoek naar gedaan. I…
Urine – wat kun je eraan aflezen?

Urine – wat kun je eraan aflezen?

Urine is een afvalproduct van het lichaam. De samenstelling ervan is binnen bepaalde marges bij iedereen verschillend. Dat geldt ook voor de hoeveelheid urine. Individueel zijn dagelijkse schommelinge…
Gepubliceerd door Orion op 18-11-2013, laatst gewijzigd op 01-06-2023. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties