Orion » Specials » Lichaamscellen

Cellen – de bouwstenen van het lichaam

Cellen – de bouwstenen van het lichaam Cellen zijn de kleinste eenheden van het lichaam, de bouwstenen waarmee alle organen en weefsels zijn gevormd. Gemiddeld is een cel enkele honderdsten van een millimeter groot. Het menselijk lichaam omvat dus biljoenen cellen. Het is fascinerend hoe lichaamscellen onderling kunnen verschillen. Ze hebben echter ook een groot aantal gemeenschappelijke kenmerken. De celstofwisseling omvat alle processen die gerelateerd zijn aan de opname van voedingsstoffen, de energielevering en de uitscheiding van afvalstoffen. De cellen staan aan de basis van het proces dat men leven noemt.

Inhoud


Weefselvloeistof

Lichaamscellen worden omspoeld door weefselvloeistof. Daaruit halen cellen de voedingsstoffen en vindt er via het celmembraan de gaswisseling plaats - net als in de longen - waarbij zuurstof wordt opgenomen in de cel en kooldioxide wordt afgegeven aan de weefselvloeistof. De meeste cellen zijn niet groter dan 0,01 mm. Te klein om met het blote oog te zien. Toch vormen ze de basis van alle fysiologische processen in het lichaam.

Bron: DarkoStojanovic, PixabayBron: DarkoStojanovic, Pixabay

Gemeenschappelijke kenmerken

Hoewel de cel slechts enkele honderdsten van een millimeter groot is, bruist het in elke lichaamscel van activiteit. Het protoplasma is een complex systeem waarin water, zouten, eiwitten en vetten een cruciale rol spelen.

Synthese

In de cellen is het endoplasmatisch reticulum onder andere belangrijk voor de synthese van vetten en eiwitten. Bovenal beïnvloeden de cellen elkaar en zijn ze qua werking ondergeschikt aan het functioneren van het organisme als geheel.

Celdeling

Voortdurend worden er nieuwe cellen aangemaakt voor de groei, de voortplanting en natuurlijk om afgestorven cellen, zoals huidcellen, te vervangen. De celdeling is een ingewikkeld proces, waarin het centraallichaam zich in twee helften deelt en de chromatinekorrels zich schikken tot de zo belangrijke chromosomen.

Cellen – de basis van het leven

Mens en dier kenmerken zich biologisch gezien door een aantal levensverschijnselen en -verrichtingen, zoals de stofwisseling, groei, voorplanting, waarnemingsvermogen, enzovoorts. De lichaamscellen vormen de basis van dit complexe systeem.
De wonderlijke rode bloedcellen (erytrocyten)

De wonderlijke rode bloedcellen (erytrocyten)

Rode bloedcellen (erytrocyten) waarborgen het transport van zuurstof en kooldioxide in het bloed. Dat is hun belangrijkste taak. Deze wonderlijke cellen hebben geen kern, in tegenstelling tot de erytr…
Stoornissen in de cellulaire zuurstofvoorziening

Stoornissen in de cellulaire zuurstofvoorziening

Het functioneren van alle lichaamssystemen is gericht op de cellulaire stofwisseling. De cellen zijn immers de bouwstenen van het lichaam. De aanvoer van zuurstof is in dat opzicht van wezenlijk belan…
Zo ontstaat een kwaadaardige tumor

Zo ontstaat een kwaadaardige tumor

Een gezwel of tumor (neoplasma) is het gevolg van abnormale celgroei, waarbij de celdeling op ongecontroleerde wijze plaatsvindt. Woekering wil zeggen dat de betreffende 'celklompen' de normale anatom…
Stoornissen in de metabole verwerking van voedingsstoffen

Stoornissen in de metabole verwerking van voedingsstoffen

In het maag-darmstelsel wordt de voeding geschikt gemaakt om opgenomen te worden in het bloed. De verwerking ervan ten behoeve van de cellulaire stofwisseling kan door tal van oorzaken verstoord raken…
De fascinerende bloedcellen – kenmerken en functie

De fascinerende bloedcellen – kenmerken en functie

Het bloed stroomt door bloedvaten met een totale lengte van ruim 100.000 kilometer. Een afstand die bijna niet te bevatten is. Elke mm³ bloed bevat miljoenen rode bloedlichaampjes, die het bloed die t…
Anatomie & fysiologie in 10 stappen – het bloed

Anatomie & fysiologie in 10 stappen – het bloed

Bloed stroomt door vrijwel alle weefsels en is samengesteld uit plasma en bloedcellen. De totale lengte van het vaatbed – slagaders, aders en haarvaten – is om en nabij de 100.000 kilometer. Het hart…
Stoornissen in de cellulaire opname van voedingsstoffen

Stoornissen in de cellulaire opname van voedingsstoffen

De opname van voedingsstoffen gebeurt via het maag-darmkanaal ten behoeve van de cellulaire stofwisseling (metabolisme). Een adequate spijsvertering waarborgt de afbraak van vetten, koolhydraten en ei…
Oorzaken van stofwisselingsstoornissen (metabolisme)

Oorzaken van stofwisselingsstoornissen (metabolisme)

De levensprocessen spelen zich af in de kleinste bouwstenen van het menselijk lichaam: de cellen. Alle andere levensverrichtingen zijn er ten behoeve van deze onzichtbare en zeer complexe microwereld.…
De fascinerende lichaamscellen

De fascinerende lichaamscellen

Het menselijk lichaam is opgebouwd uit miljarden cellen. Een cel is de kleinste eenheid van een organisme. De grootte van de gemiddelde lichaamscel bedraagt enkele honderdsten van een millimeter, hoew…
De wonderlijke witte bloedcellen (leukocyten)

De wonderlijke witte bloedcellen (leukocyten)

Witte bloedcellen (leukocyten) zijn relatief groot en niet zo talrijk als de rode bloedcellen (erytrocyten). De verhouding is ongeveer 1 leukocyt op de 700 erytrocyten. Leukocyten zijn uitermate belan…
Rode bloedcellen (erytrocyten) – de cijfers

Rode bloedcellen (erytrocyten) – de cijfers

De microkosmos is zo klein als het heelal groot is. Deze stelling wordt zeer aanschouwelijk gemaakt als men het over bloed heeft, waarvan de rode bloedlichaampjes (erytrocyten) deel uitmaken. De bloed…
Gepubliceerd door Orion op 28-03-2014, laatst gewijzigd op 08-05-2023. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties