Gerechten met minder cholesterol
Vetten leveren twee keer zoveel calorieën als eiwitten en koolhydraten. De verzadigingswaarde is dan ook hoog doordat vetten langzaam worden verteerd. Wie op zijn gezondheid let, houdt terdege rekening met de hoeveelheid vet die hij binnenkrijgt. Hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes... het zijn in feite welvaartsziekten. Gezond leven betekent dus ook vetarm eten en er rekening mee houden bij het bereiden van de dagelijkse maaltijden.
Inhoud
Gezondheidsrisico
Vetrijke maaltijden zijn slecht voor de
gezondheid. De calorische waarde van vet is nu eenmaal hoog, waardoor gewichtstoename bijna onherroepelijk is. Door de moderne
leefstijl wordt er immers meer geconsumeerd dan het lichaam nodig heeft. Allerlei gezondheidsrisico’s liggen dan op de loer, waaronder vetzucht en
hart- en vaatziekten. Daar staat tegenover dat vetten nodig zijn voor de fysiologische processen in het lichaam, waarbij de aanmaak van onder andere
hormonen cruciaal is.
Bron: Condesign, Pixabay Cholesterol
Vetten bestaan uit twee hoofdgroepen: de verzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren. Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke producten, zoals vlees, boter, room en kaas.
Plantaardige producten
Cholesterol maakt deel uit van de verzadigde vetzuren en staat aan de basis van hart- en vaatziekten. Het is dus zaak om zo weinig mogelijk
cholesterol binnen te krijgen. De meervoudig onverzadigde vetten zitten vooral in plantaardige producten.
Meervoudig onverzadigde vetzuren
Deze vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in het
bloed en hebben dus een gunstig effect op de gezondheid. De algemene regel is echter dat het consumeren van
vet tot een minimum beperkt moet blijven. Eet dus mager vlees en gebruik om te bakken geen boter maar plantaardige margarine en oliën.