Orion » Specials » Keel neus en oorheelkunde

Aandoeningen van keel, neus en oren (KNO)

Aandoeningen van keel, neus en oren (KNO) KNO-geneeskunde is een omvangrijk vakgebied. Het omvat niet alleen aandoeningen van neus, oren en keel, maar ook alle afwijkingen en klachten betreffende het omringende hoofd- en halsgebied. Denk daarbij aan tumoren en slokdarmafwijkingen, zoals achalasie. De omvang van deze veelomvattende medische discipline staat in schril contrast met het imago van de KNO-arts. Velen denken dat hij vooral de aangewezen persoon is voor het aanbrengen van bijvoorbeeld trommelvliesbuisjes bij kinderen. KNO-artsen besteden een groot deel van hun tijd aan chirurgische ingrepen.

Inhoud


KNO-geneeskunde – bij keel- en slikklachten

De keel maakt deel uit van zowel het spijsverteringskanaal als de luchtwegen en bevindt zich direct achter de mondholte, waarbij de onderzijde overgaat in de slokdarm en de luchtpijp. Een belangrijk orgaan van de keel is de huig, die zich sluit bij slikken en ervoor zorgt dat het voedsel de slokdarm ingaat. Het strotklepje heeft min of meer dezelfde functie.

Bron: DarkoStojanovic, PixabayBron: DarkoStojanovic, Pixabay

Aandoeningen

De keel is vatbaar voor een groot aantal aandoeningen, variërend van heesheid tot keelpijn, afwijkingen van de stembanden en vergrote keelamandelen. Bij keelklachten heeft de KNO-arts een aantal diagnostische hulpmiddelen tot zijn beschikking, waaronder laryngoscopie. Tot het vakgebied behoort ook het bovenste gedeelte van de slokdarm, waar dikwijls de oorzaak van slikklachten gezocht moet worden. Ook afwijkingen van de mondholte zijn door de KNO-arts makkelijk op te sporen.

Neusklachten

Bij normale ademhalingsbewegingen gaat de ademlucht via de neusholte naar binnen en via het strottenhoofd de luchtpijp in naar de longen. De neus is een belangrijk orgaan en waarschuwt tegen verontreinigde lucht (reuk), filtert stof uit de ademlucht, en verwarmt en bevochtigt de lucht. Ook zuivert het neusslijmvlies de lucht van bacteriën.

Verstopte neus
Een van de meest voorkomende klachten is een verstopte neus. Doorgaans is dat onschuldig, maar het kan bijvoorbeeld ook het gevolg zijn van een scheef neustussenschot (septum) of een allergie. Het merendeel van de chirurgische correcties van de neus, zoals een septumcorrectie, wordt uitgevoerd door de KNO-arts.

Oren

Het oor bestaat uit een uitwendig oor (oorschelp, gehoorgang en trommelvlies), het middendoor (trommelholte met buis van Eustachius, hamer, aambeeld en stijgbeugel) en het inwendig oor ofwel binnenoor (ovale venster, slakkenhuis). Naast de chirurgische ingrepen bij onder andere flaporen en de welbekende behandeling tegen middenoorontsteking, heeft de KNO-arts een belangrijke taak in het diagnostiseren van de vele vormen ven gehoorverlies, waaronder functieverlies van de geleiding zoals een gaatje in het trommelvlies of te veel oorsmeer. De oorzaak kan ook neurologisch zijn als gevolg van doorbloedingsproblemen van het slakkenhuis.
Vaak een bloedneus – gevaarlijk of alleen hinderlijk?

Vaak een bloedneus – gevaarlijk of alleen hinderlijk?

Een bloedneus kan veel oorzaken hebben, variërend van neuspeuteren, kou, hoge bloeddruk en aderverkalking. In de meeste gevallen is een bloedneus echter onschuldig van aard. Bij jonge mensen is dan va…
Een ongezonde hoest

Een ongezonde hoest

Iedereen kent dat hoestje wel. Is het niet bij zichzelf dan wel bij anderen. Vaak kuchen terwijl men niet verkouden is, soms met een stevige hoest of rochel. Het is de beruchte rokershoest met als com…
Steenpuist (furunkel) in het oor

Steenpuist (furunkel) in het oor

Met een steenpuist (furunkel) in het oor voelt men zich een paria. Het is net zo vervelend en opvallend als een neusfurunkel. En sociaal zeer afstotend. Wie elke dag op pad moet, zou dan ook het liefs…
De genezende werking van speeksel

De genezende werking van speeksel

Speeksel is belangrijk om bepaalde lichaamsprocessen, met name de spijsvertering, goed te laten verlopen. Minder bekend is de geneeskrachtige werking ervan. Bij dieren is daar onderzoek naar gedaan. I…
Heesheid kan ernstige oorzaak hebben

Heesheid kan ernstige oorzaak hebben

Iedereen is wel eens hees of schor. Bijvoorbeeld na lang en hard praten. Of na een avondje stappen en tijdens een verkoudheid. Kinderen kunnen zich letterlijk schor schreeuwen. In het gros van de geva…
Bof (parotitis epidemica) – een onschuldige kinderziekte?

Bof (parotitis epidemica) – een onschuldige kinderziekte?

Bof (parotitis epidemica) wordt veroorzaakt door een paramyxovirus. Deze virale infectieziekte behoort tot de besmettelijkste kinderziekten en heeft een incubatietijd van 2 tot 3 weken. De symptomen v…
Papilloma inversum – een gezwel dat lijkt op de neuspoliep

Papilloma inversum – een gezwel dat lijkt op de neuspoliep

Het zeldzame papilloma inversum is een goedaardige tumor die in de neus maar bijvoorbeeld ook in de urinewegen kan voorkomen. Het gezwel is soms wratachtig van structuur, maar kan in bepaalde stadia o…
Achalasie van de slokdarm (achalasie oesophagus)

Achalasie van de slokdarm (achalasie oesophagus)

Achalasie van de slokdarm is een motiliteits- of bewegingsstoornis van het uiteinde van de slokdarm (oesophagus). Het betreft een betrekkelijk zeldzame aandoening. Door een gebrekkige zenuwgeleiding o…
Eerste hulp bij oorpijn – voorwerp of insect in het oor

Eerste hulp bij oorpijn – voorwerp of insect in het oor

Oorpijn kan veel oorzaken hebben, zoals oorletsel als gevolg van een trauma. Een van de meest voorkomende oorkwalen bij kinderen en volwassen is echter een verstopte buis van Eustachius door een keelo…
Ooracupunctuur (auriculotherapie) biedt vaak uitkomst

Ooracupunctuur (auriculotherapie) biedt vaak uitkomst

Ooracupunctuur, of auriculotherapie, kan volgens velen soelaas bieden bij diverse gezondheidsklachten, van bronchitis tot gewrichtsaandoeningen en slapeloosheid. In combinatie met reguliere medicatie…
Hardnekkige slikstoornissen (dysfagie)

Hardnekkige slikstoornissen (dysfagie)

Iedereen verslikt zich wel eens. Daar kijkt niemand van op als het (zeer) incidenteel blijft. Aanvankelijk blijven slikstoornissen vaak beperkt tot een hinderlijke sensatie tijdens het slikken, wat ec…
Altijd die venijnige keelpijn

Altijd die venijnige keelpijn

Keelpijn is doorgaans een onschuldige, maar hinderlijke kwaal. De oorzaak is vaak een ontsteking (faryngitis) als gevolg van een verkoudheid of een andere infectie. Ook verkeerd stemgebruik (schorre k…
Neuspoliepen – hinderlijk maar meestal onschuldig

Neuspoliepen – hinderlijk maar meestal onschuldig

Chronische en allergische ontstekingen van de neus (rhinitis) gaan nogal eens gepaard met neuspoliepen. Deze glazige slijmvlieszakjes, gevuld met vocht, veroorzaken voortdurend het gevoel dat de neus…
Spijsvertering onder de loep – mondholte en slokdarm

Spijsvertering onder de loep – mondholte en slokdarm

De spijsvertering heeft als doel het voedsel te vermalen en met behulp van enzymen zodanig te veranderen dat de voedingsstoffen kunnen worden opgenomen in het bloed. De voeding moet met andere woorden…
Neusfurunkel (steenpuist) – behandeling en complicaties

Neusfurunkel (steenpuist) – behandeling en complicaties

Een steenpuist, ofwel furunkel, is al vervelend genoeg. Als die ook nog op of in uw neus zit, zou u zich het liefst willen verbergen voor de mensheid tot het ‘monster’ verslagen is. Wees gerust, een n…
Altijd die verstopte neus

Altijd die verstopte neus

Een verstopte neus is hinderlijk, maar ook ongezond. Een verkoudheid gaat er vrijwel altijd mee gepaard. Je krijgt een droge keel en hoofdpijn, want je wordt gedwongen om door de mond te ademen. In ve…
Acute en ‘verborgen’ symptomen van lawaaidoofheid

Acute en ‘verborgen’ symptomen van lawaaidoofheid

Slechthorendheid kan ontstaan door langdurige blootstelling aan lawaai. In veel gevallen is de gehoorschade permanent. Lawaaidoofheid kan echter ook veroorzaakt worden door intens harde, maar zeer kor…
Gepubliceerd door Orion op 29-06-2020, laatst gewijzigd op 17-02-2023. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties