Orion » Specials » Veilig wonen

Van de kelder tot de zolder

Van de kelder tot de zolder In en om huis gebeuren meer ongelukken dan op de werkvloer. Het is dan ook een van de gevaarlijkste plekken. Honderden dodelijke ongevallen zijn jaarlijks te betreuren en tienduizenden slachtoffers komen in het ziekenhuis terecht of hebben anderszins medische hulp nodig. Met name in de weekenden is het raak en moet de ambulance vaak uitrukken. Gelet op het voorgaande is het bijna bizar te noemen dat de meeste ongevallen makkelijk te voorkomen zijn met enkele eenvoudige maatregelen, variërend van een rookdetector tot een traphekje om de allerkleinsten tegen zichzelf te beschermen.

Inhoud


Woningscan

Tijdig nadenken over woningaanpassingen is noodzaak. Ouderen willen liefst zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Overigens zien veel senioren zich om allerlei redenen gedwongen om de huidige (onaangepaste) woning aan te houden. Steeds meer jonge mensen ambiëren een levensloopbestendige woning, juist met het oog op de toekomst.

Aanpassing van de woning

Er zijn bedrijven die samen met de bewoners vrijblijvend de woning onder de loep nemen – van de kelder tot de zolder – en de knelpunten inzake veiligheid en woningaanpassing bespreken. Veel mensen laten deze zogenaamde woningscan uitvoeren door erkende installateurs, gespecialiseerd in woningaanpassingen voor onder andere senioren. Doorgaans zijn deze firma's aangesloten bij de Uneto-VNI.

Bron: MichaelGaida, PixabayBron: MichaelGaida, Pixabay

Nieuwsgierige kinderen

Veel kinderen kunnen rond hun eerste verjaardag lopen. De kleintjes worden dan zeer ondernemingslustig en nieuwsgierig, overigens ook in de kruipperiode die daaraan voorafgaat. Hun horizon wordt immers almaar groter. Het is dan zaak om het huis veilig te maken voor deze 'kleine ondernemers' die overal in willen prikken. Denk bijvoorbeeld aan lage stopcontacten, die beslist voorzien horen te zijn van afdekplaatjes. Ook andere risico's liggen op de loer. Met name in de periode dat de fijne motoriek zich bij de allerkleinsten ontwikkelt en ze nog geen enkel gevaar onderkennen.

Pas op – klussers in huis!

Er valt niet aan te ontkomen. Soms moet er geklust worden in huis. Doe dat dan wel veilig. Om nieuwe lamellen voor de ramen te kunnen monteren, is het bijvoorbeeld nodig dat er een trap in de woonkamer wordt gezet. Wellicht met een boormachine op een van de treden. En spijkers, schroeven en pluggen op de vensterbank. Met rondlopende kleine kinderen is dat gevaarlijk.

Gevaarlijke situaties

In combinatie met ondernemende, altijd nieuwsgierige dreumesen, peuters en kleuters kan klussen levensgevaarlijke situaties opleveren. Het is zaak dat klussers en professionele monteurs en installateurs zich daarvan bewust zijn. Dat geldt zeker ook voor de ouders. Een kleuter kan dan niet ongemerkt en zich van geen gevaar bewust gaan spelen met een slijpmachine – het komt voor! – waarvan de stekker in het stopcontact zit terwijl iedereen 'even' bezig is.
Veilig en verantwoord klussen – tips en adviezen

Veilig en verantwoord klussen – tips en adviezen

Klussen is populair. Wie handig is, spaart immers veel geld uit. Mede dankzij de vele doe-het-zelfketens, en het juiste materiaal, is de drempel laag en de keuze dus snel gemaakt. Het juiste materiaal…
Veilig gebruik van aardgas en gasflessen

Veilig gebruik van aardgas en gasflessen

In Nederland is praktisch iedere gasgebruiker aangesloten op aardgas. Aardgas werd in Nederland voor het eerst aangeboord in 1948, in Coevorden. Het is de 'gasbel' die mede voor grote rijkdom heeft ge…
Veilig elektriciteitsgebruik en eerste hulp bij elektrocutie

Veilig elektriciteitsgebruik en eerste hulp bij elektrocutie

Praktisch alles in huis werkt op elektriciteit. Veilig gebruik van stroom in de woning heeft dus een hoge prioriteit. Elektriciteit kent twee zeer ernstige gevaren. De eerste is elektrocutie, onder st…
Brandgevaar in de woning

Brandgevaar in de woning

Elk jaar moet de brandweer talloze keren uitrukken voor een woningbrand. Doorgaans betreft het ongelukken en omstandigheden waarbij het vuur zich kan uitbreiden en schade veroorzaakt. Naast de vele do…
Veilig wonen voor kinderen en ouderen – tuin en balkon

Veilig wonen voor kinderen en ouderen – tuin en balkon

Iedereen met een eigen tuin heeft specifieke wensen omtrent de inrichting ervan. Sommigen willen er het liefst een oerwoud van maken, weer anderen zien meer in een 'stenen tuin' met potplanten. Werken…
Veilig wonen voor kinderen en ouderen – slaapkamer en zolder

Veilig wonen voor kinderen en ouderen – slaapkamer en zolder

Veel ongelukken en valpartijen in en om huis vinden in de slaapkamer en op de zolder plaats. Elk jaar worden er in Nederland als gevolg daarvan veel senioren opgenomen in het ziekenhuis. De vlieringtr…
Veilig wonen voor kinderen en ouderen – trap en gang

Veilig wonen voor kinderen en ouderen – trap en gang

De trap is per definitie gevaarlijk voor kinderen en senioren. Bijna vijftien procent van alle ongelukken in en om de woning vindt daar plaats. Trappen, gangen en overlopen zijn soms niet goed verlich…
Veilig wonen voor kinderen en ouderen – woonkamer

Veilig wonen voor kinderen en ouderen – woonkamer

Ruim tien procent van alle ongevallen in en om huis gebeurt in de woonkamer. Statistisch gezien een van de gevaarlijkste plekken in de woning. Valpartijen hebben vaak rondslingerend speelgoed als oorz…
Veilig wonen voor kinderen en ouderen – badkamer en toilet

Veilig wonen voor kinderen en ouderen – badkamer en toilet

Een klein deel van de jaarlijks tienduizenden ongevallen in en om huis vindt in de badkamer en het toilet plaats, minder dan men wellicht zou vermoeden. Uitglijden in het bad of in de douche vormt de…
Veilig wonen voor kinderen en ouderen – keuken

Veilig wonen voor kinderen en ouderen – keuken

Veel ongelukken vinden in de keuken plaats. In en om huis raken jaarlijks tienduizenden mensen – vooral kinderen en bejaarden – zo ernstig gewond dat ziekenhuisopname noodzakelijk is, vooral 's avonds…
Eerste hulp bij elektriciteitsletsel (hoog- en laagspanning)

Eerste hulp bij elektriciteitsletsel (hoog- en laagspanning)

Elektriciteit is dodelijk. Wie aan de stroom ‘blijft hangen’ kan diverse letsels oplopen, variërend van brandwonden tot een hartstilstand. Veel elektriciteitsongevallen komen thuis voor, zoals tijdens…
Gepubliceerd door Orion op 04-07-2015, laatst gewijzigd op 04-04-2023. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties