Orion » Specials » Vakkundig klussen

Klussen, vakkennis en veiligheid

Klussen, vakkennis en veiligheid Klussen is voor velen een mooie hobby. Een zeer zinvolle en creatieve vrijetijdsbesteding die in de afgelopen decennia steeds populairder is geworden. Een van de redenen, en niet de minste, is dat u er veel geld mee kunt besparen. En het geeft een prettig gevoel dat u wellicht iets gepresteerd hebt waar de vakman niet aan kan tippen. Klussen is dus ook goed voor het ego. Het is echter belangrijk dat u met kennis van zaken aan de slag gaat. En dat u veilig klust. Goed gereedschap is daarbij het halve werk. En dat u voor een bepaalde klus ook het juiste gereedschap gebruikt.

Inhoud


Kennis van zaken

Zonder vakkennis zult u – met alle respect – weinig voor elkaar krijgen. Laat u dus goed voorlichten over de materialen die u gaat gebruiken. Koop of leen goede klusboeken, grasduin op internet en laat u informeren over wat bedrijven aanbieden. Kortom, weet wat er te koop is op de klusmarkt en waar u het thuis voor kunt gebruiken. Dat geldt ook voor gereedschap.

Bron: TiBine, PixabayBron: TiBine, Pixabay

Veilig aan de slag

Veiligheid boven alles. Dat moet uw motto zijn. Onervarenheid ligt immers aan de basis van veel ongevallen met gereedschap, ladders en ander materiaal dat onoordeelkundig wordt gebruikt. Ga dus niet meteen onnadenkend aan de slag.

Advies

Vraag altijd eerst advies als u twijfelt over de manier waarop u een klus gaat aanpakken. In de meeste doe-het-zelfzaken en bouwmarkten geven ze u graag raad en liggen er folders klaar over veiligheid op de 'werkvloer'. Veilig klussen en vakkennis gaan meestal hand in hand, ongeacht of u slechts een gat in de muur boort om een schilderij op te hangen of dat u de zolder gaat verbouwen om er een kinderkamer van te maken.
Veilig gebruik van handgereedschap – tips & adviezen

Veilig gebruik van handgereedschap – tips & adviezen

Jaarlijks gebeuren er ruim 200.000 ongevallen op de werkvloer met ziekteverzuim als gevolg. De kleine klusongevallen thuis nog buiten beschouwing gelaten. Tienduizenden doe-het-zelvers belanden jaarli…
Eerste hulp bij elektriciteitsletsel (hoog- en laagspanning)

Eerste hulp bij elektriciteitsletsel (hoog- en laagspanning)

Elektriciteit is dodelijk. Wie aan de stroom ‘blijft hangen’ kan diverse letsels oplopen, variërend van brandwonden tot een hartstilstand. Veel elektriciteitsongevallen komen thuis voor, zoals tijdens…
Ladders en steigers – tips om veilig te klussen

Ladders en steigers – tips om veilig te klussen

Ladders en steigers veilig gebruiken spreekt voor de meeste mensen vanzelf. Niettemin gebeuren er veel ongelukken mee. Vooral door doe-het-zelvers die te licht denken over de combinatie ‘evenwicht’ en…
Veilig en verantwoord klussen – tips en adviezen

Veilig en verantwoord klussen – tips en adviezen

Klussen is populair. Wie handig is, spaart immers veel geld uit. Mede dankzij de vele doe-het-zelfketens, en het juiste materiaal, is de drempel laag en de keuze dus snel gemaakt. Het juiste materiaal…
Oorzaken van vochtschade aan buitenmuren

Oorzaken van vochtschade aan buitenmuren

Vochtschade aan de buitenmuren van oude huizen. Ofwel brokkelig, verkleurd en bladderend stucwerk. Het kan aan het bouwmateriaal liggen in combinatie met de weersomstandigheden en de grond waarop het…
Laminaat – hardheid en onderhoud

Laminaat – hardheid en onderhoud

Laminaat is sinds de jaren zeventig alleen maar populairder geworden. Dit duurzame, relatief goedkope en onderhoudsvriendelijke product is dan ook een uitstekend alternatief voor parket en andere hard…
Veilig gebruik van de kettingzaag – tips & adviezen

Veilig gebruik van de kettingzaag – tips & adviezen

Kettingzagen zijn er te kust en te keur. Ook voor de niet-professionele tuinliefhebber is dit tuingereedschap een geweldig hulpmiddel, mits veilig gebruikt. Grote tuinen met veel 'hout' kunnen nu makk…
Veilig elektriciteitsgebruik en eerste hulp bij elektrocutie

Veilig elektriciteitsgebruik en eerste hulp bij elektrocutie

Praktisch alles in huis werkt op elektriciteit. Veilig gebruik van stroom in de woning heeft dus een hoge prioriteit. Elektriciteit kent twee zeer ernstige gevaren. De eerste is elektrocutie, onder st…
Veilig gebruik van aardgas en gasflessen

Veilig gebruik van aardgas en gasflessen

In Nederland is praktisch iedere gasgebruiker aangesloten op aardgas. Aardgas werd in Nederland voor het eerst aangeboord in 1948, in Coevorden. Het is de 'gasbel' die mede voor grote rijkdom heeft ge…
Gepubliceerd door Orion op 29-03-2013, laatst gewijzigd op 09-07-2023. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties