Vegetarisme is een levenswijze
Vegetarisme is van alle tijden. Door de eeuwen heen hielden talloze volkeren zich om economische, religieuze of culturele redenen aan een vegetarische leefwijze. Filosofen hebben erover uitgeweid als middel om de wereldwijde voedselcrisis op te lossen. Ook in de medische wereld werd en wordt het vegetarisme gepropageerd als preventieve maatregel om ziekten te voorkomen. Het onbeperkt nuttigen van vlees zou bijvoorbeeld darmkanker veroorzaken. Bovendien is het een misverstand te denken dat vlees nodig is om voldoende eiwitten binnen te krijgen.
Inhoud
Vegetarisme of veganisme?
Veganisten onthouden zich van alle dierlijke producten. Ze dragen dan ook geen leren schoenen en wijzen leren tassen af. Elke vorm van ‘dierenmishandeling’ is hen een doorn in het oog. Deze special bevat alleen
vegetarische en dus geen veganistische recepten, wat wil zeggen dat er ook eieren, melk en melkproducten in zijn verwerkt. De vegetarische keuken kan zeer gevarieerd en heel lekker zijn, in tegenstelling tot hoe er door sommigen over gedacht wordt.
Bron: Condesign, Pixabay Ingrediënten in de vegetarische keuken
De ingrediënten voor de vegetarische keuken zijn zeer gevarieerd, van noten en zaden tot groenten, peulvruchten, granen en exotische vruchten. Wie vegetarisch en
gevarieerd eet, krijgt gegarandeerd alle
voedingsstoffen binnen, waaronder eiwitten,
vitaminen,
mineralen en sporenelementen. Daar is geen vlees voor nodig.
Melkproducten
In de vegetarische keuken zorgen eieren, melk en melkproducten voor het leeuwendeel van de eiwitleverantie. In dat opzicht hebben
veganisten het inderdaad wat moeilijker.
Levenswijze
Vegetarisme is een levenswijze. Steeds meer mensen wenden zich om milieuredenen, godsdienstige of andere overwegingen tot de vegetarische keuken. Velen kiezen elke week voor een
vleesloze dag, gewoon om solidair te zijn of om gezondheidsredenen.