Orion » Specials » Zelf compost maken

Compost verbetert uw tuingrond op ideale wijze

Compost verbetert uw tuingrond op ideale wijze De aardbodem is de spil van een ingewikkeld biologisch evenwicht. Micro-organismen veranderen organisch materiaal in voedingsstoffen die ervoor zorgen dat de planten kunnen groeien. Het gebruik van compost is een van de meest milieubewuste manieren om die voedingscyclus op gang te houden. De natuur doet niet anders. Ruim de helft van al het afval in een huishouden is geschikt om te composteren. Alles wat ooit een plant of een dier is geweest kan in principe worden gecomposteerd. In dat opzicht is afval een zeer relatief begrip.

Inhoud


Alkalische of zure grond?

Een weelderige bloementuin. Menigeen kan er niet genoeg van krijgen. Voor een mooie tuin heeft de grond vooral een voedingsrijke bodem nodig. Dat geldt ook voor de moestuin. In dat opzicht is het belangrijk dat u de structuur van uw grond kent. Is de bodem alkalisch of zuur, zanderig of leemhoudend? Compost kan de bodem in alle opzichten verrijken. Met compost zorgt u voor een florerende (bloemen)tuin die allerlei vogels en insecten aantrekt, zoals bijen en vlinders.

Ecosysteem

Ook tuingrond is een ingewikkeld ecosysteem, waarbij een gram gezonde aarde ruim een miljard organismen bevat van duizenden soorten. Regelmatig op natuurlijke wijze composteren zorgt ervoor dat uw tuingrond gezond blijft.

Bron: Jing, PixabayBron: Jing, Pixabay

Composteren de basis van biologisch tuinieren

In deze tijd vinden de meeste mensen dat iedereen zijn steentje hoort bij te dragen aan hergebruik. Als u een tuintje hebt of veel potplanten op het terras of op het balkon kunt u het goede voorbeeld geven door zelf te composteren.

Voedingsstoffen

Compost verbetert de grond en waarborgt een evenwichtige balans van voedingsstoffen voor al uw gewassen en bloemen. Iedereen kan dat doen, het is niet moeilijk. Met biologisch tuinieren levert u een bedrage aan een beter milieu. En u bespaart er nog geld mee ook. U hoeft immers geen kunstmest of andere meststoffen meer te kopen.

Zelf compost maken is niet moeilijk

Het nut van composteren is proefondervindelijk bewezen. Zelf compost maken kan op veel manieren. Zoals al uw tuin-, groente- en fruitafval verzamelen in een compostbak. Als u in een appartement woont en een balkon hebt, is een wormenbak wellicht iets voor u. Zelf compost maken is leuk, veel mensen maken er zelfs een hobby van.
Het nut van zelf compost maken

Het nut van zelf compost maken

Composteren vormt de basis van biologisch tuinieren. Het is een van de belangrijkste methoden om de grond te verrijken en om gezonde gewassen en bloemen te kweken. Ook de perkjes in uw achter- en voor…
Wormenbak voor uitstekende compost

Wormenbak voor uitstekende compost

Bent u kleinbehuisd? Hebt u alleen een balkon en geen tuin? Dan nog kunt u milieubewust compost maken met een wormenbak. Het is voor velen inmiddels een hobby geworden. U houdt elke dag minder restafv…
Wat doet compost met mijn tuin?

Wat doet compost met mijn tuin?

Compost verrijkt uw bloemperken en moestuin in alle opzichten. Bovendien hoeft u uw tuin nooit meer kunstmest te geven. Planten in compostgrond groeien en bloeien beter. Ze krijgen immers steeds de ju…
Gepubliceerd door Orion op 18-03-2013, laatst gewijzigd op 13-07-2023. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties