Orion » Specials » Verslaving

De gevaren van alcohol en roken

De gevaren van alcohol en roken Met name alcohol en roken zijn gevleugelde woorden als het gaat om verslavingen in het ‘dagelijks leven', waarbij gezegd moet zijn dat het natuurlijk niet erg is om af en toe met vrienden en familie het glas te heffen. De gevolgen van langdurig gebruik, of liever gezegd misbruik, komen doorgaans pas op langere termijn aan het licht. Dat geldt ook voor roken. Uiteindelijk zullen het hart en de longen het zwaar te verduren krijgen. Daarnaast liggen vele andere aandoeningen op de loer, variërend van maag- en darmkanker tot lipkanker en een verhoogd risico op een beroerte.

Inhoud


Alcohol – een sluipmoordenaar

Er wordt wel eens gezegd dat alcohol in de westerse cultuur meer schade veroorzaakt dan alle andere verslavende producten bij elkaar. Het is de sociale acceptatie die ervoor zorgt dat er door een andere bril naar gekeken wordt. Per slot van rekening is alcoholgebruik door de eeuwen heen altijd sociaal aanvaard geweest.

Alcoholverslaving / Bron: LauritaM, PixabayAlcoholverslaving / Bron: LauritaM, Pixabay
Langzame gewenning
Iedereen weet dat alcohol verslavend is. Minder mensen realiseren zich dat alcohol zeer sluipend de lever aantast. De lever vergroot naarmate men meer alcohol op regelmatige basis inneemt. Uiteindelijk zal men in deze fase grote hoeveelheden drank kunnen 'verstouwen' zonder dronken te worden. De reden daarvan is dat de ontgiftingscapaciteit van de lever sterk toeneemt. In een latere fase treedt verbindweefseling van het leverweefsel op, ook wel cirrose genoemd, en wordt de ontgiftingscapaciteit minimaal.

Geestelijke schade

Naast leverschade en tal van andere klachten en aandoeningen is de geestelijke teloorgang bij alcoholmisbruik dramatisch indien de drinker niet snel pas op de plaats maakt. Enkele voorbeelden daarvan zijn geheugenverlies, hallucinaties en achteruitgang van de verstandelijke vermogens door onder andere alcoholdementie.

Roken / Bron: Roegger, PixabayRoken / Bron: Roegger, Pixabay

Roken verwoest de longen

Nicotine heeft een aantal zeer negatieve eigenschappen op de fysiologie van het menselijk lichaam, zoals een versnelling van de hartslag, verhoging van de bloeddruk en vermindering van de longcapaciteit. Daarnaast zal als gevolg van de verhoogde koolmonoxidespiegel in het bloed de hoeveelheid beschikbare zuurstof verminderen, waardoor ook het hart minder zuurstof krijgt.

Angina pectoris

Dat is een van de redenen waarom mensen met angina pectoris hun klachten vergroot zien worden als ze daarbij ook nog roken, naast het feit dat roken deze klachten ook primair opwekt. Wat men noemt een vicieuze cirkel. Roken staat aan de basis van en is een uitlokkende factor bij tal van aandoeningen, waaronder longemfyseem en cerebrovasculaire aandoeningen, zoals een beroerte en ziekten van de kransslagaderen.

Stoppen met roken

Veel mensen willen graag stoppen met roken, maar het lukt ze simpelweg niet. Een van de kardinale vragen die men zich moet stellen is waarom men precies rookt. In welke mate spelen bijvoorbeeld sociale factoren een rol. Het is zaak erachter te komen welk type roker men is. Zoals roken om iets omhanden te hebben, spanningen te verlichten (nerveuze stimulans) en depressieve gevoelens te dempen. Of gaat het werkelijk alleen om de nicotineverslaving? Enige zelfreflectie is dus vereist, het vergemakkelijkt immers het stoppen met roken.
Roken – zo stop je ermee!

Roken – zo stop je ermee!

Bent u ook een verstokte roker? Hebt u ook al van alles geprobeerd? Van nicotinepleisters tot meditatie? En heeft het allemaal niet geholpen? U bent niet de enige die het gevecht telkens verliest. Toc…
Roken en hartklachten – waarom rookt u nog?

Roken en hartklachten – waarom rookt u nog?

Tijdens het roken van een sigaret, pijp of sigaar versnelt de hartslag, stijgt de bloeddruk, raken de bronchiën verstopt en verdringt koolmonoxide de zuurstof die zich na elke ademteug aan de rode blo…
Alcoholisme – de vier stadia

Alcoholisme – de vier stadia

Alcoholmisbruik veroorzaakt ernstige lichamelijke, psychische en sociale problemen. In de westerse cultuur is alcohol min of meer geaccepteerd, maar net zo desastreus als andere 'drugs'. De sociale ac…
Alcoholisme – de psychische gevolgen

Alcoholisme – de psychische gevolgen

Van alle intoxicerende stoffen, zoals in drugs en tabaksrook, spant alcohol zonder twijfel de kroon. De gevolgen zijn zeer ingrijpend voor zowel het individu als de directe omgeving, maar ook voor de…
Eerste hulp (EHBO) bij extreme alcoholvergiftiging

Eerste hulp (EHBO) bij extreme alcoholvergiftiging

Alcohol onderdrukt het centrale zenuwstelsel. Medisch gezien is het een dempend middel en bovendien verslavend. Zoals ook tabak, drugs maar ook het onschuldige kopje koffie verslavend zijn. Van alle i…
Leververvetting (steatose) en levercirrose door alcohol

Leververvetting (steatose) en levercirrose door alcohol

Leververvetting (steatose) waarbij alcohol in het spel is – door alcoholmisbruik of gewoontedrinken – kan kortdurende of chronische leverbeschadiging tot gevolg hebben. Af en toe 'heel veel' drinken v…
Gepubliceerd door Orion op 09-11-2018, laatst gewijzigd op 11-03-2023. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties