Orion » Specials » Vergiftigingen

Van medicijnen tot zware metalen

Van medicijnen tot zware metalen Vergiftigingen - ofwel intoxicaties - vormen een steeds groter aandeel in het jaarlijkse aantal ziekenhuisopnames. Daar komt bij dat huisartsen en apothekers al dan niet online vaker informatie opvragen bij het Nationaal Vergiftigingen Informatiecentrum. Vooral kinderen zijn de dupe van het achteloos omspringen met pijnstillers, antibiotica, andersoortige medicijnen en tal van producten die bijvoorbeeld in de badkamer gewoon op het schapje staan en waar de kinderen, die altijd op verkenningstocht zijn, makkelijk bij kunnen. Ook komt het nog steeds voor dat verfverdunners, petroleum en andere zeer giftige hobbyproducten in limonade- en bierflesjes worden bewaard in een niet-afgesloten kastje in de schuur. Intoxicaties bij volwassenen zijn vaak intentioneel. Het betreft vooral de medicijnvergiftigingen.

Inhoud


Chemische wisselwerking

Veel ziekenhuisopnames zijn gerelateerd aan verkeerd gebruik van medicijnen. De patiënt heeft uiteraard een eigen verantwoordelijk bij het correct innemen van medicamenten volgens het voorschrift van de arts. De specialist en huisarts dienen echter altijd af te wegen of de therapeutische waarde van het geneesmiddel opweegt tegen de bijwerkingen en de risico's die ontstaan bij gelijktijdige inname van bepaalde andere medicijnen.

Risico

Men mag nooit onderschatten dat twee afzonderlijke geneesmiddelen elkaar chemisch kunnen beïnvloeden, waardoor ze elkaars werking substantieel versterken. Als zodanig – afhankelijk van de aandoening – houdt dat een groot risico in.

Bron: Rosanegra 1, PixabayBron: Rosanegra 1, Pixabay

Alcohol, voeding, medicijnen en zware metalen

Huisartsen en specialisten zien zich vaak geconfronteerd met het feit dat patiënten alcohol drinken bij medicijnen die een remmende werking hebben op het centraal zenuwstelsel. Iemand die te veel alcohol op heeft en slaapmiddelen gebruikt, kan aldus in een coma terechtkomen.

Franse kaas

Bepaalde voedingsmiddelen, zoals Franse kaas, bevatten tyramine dat in combinatie met sommige medicijnen allerlei klachten veroorzaakt, zoals hoge bloeddruk. Het gevaar van zware metalen, waaronder cadmium, lood en kwik, is gelegen in de cumulatieve werking ervan waardoor de klachten pas optreden na jarenlange blootstelling.

Vaak zijn kinderen de dupe

Peuters en kleuters denken bij alles wat vloeibaar is aan limonade. Ze zullen dan ook altijd de neiging hebben om ervan te proeven. Verbrandingen van keel, mond en slokdarm als gevolg van giftige, etsende producten komen vooral bij deze leeftijdsgroep voor. Gelet op het voorgaande wijst verward gedrag en loomheid bij kinderen vaak op een medicamenteuze intoxicatie. Als ouder en verzorger moet men dan vooral op zoek gaan naar restanten van medicijnen in flesjes, potjes en doordrukstrips om te weten te komen wat het kind geslikt heeft.
Medicijnvergiftiging (overdosis) – diclofenac

Medicijnvergiftiging (overdosis) – diclofenac

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum verwerkt jaarlijks tienduizenden informatieverzoeken van artsen en hulpverleners die geconfronteerd worden met intoxicaties bij hun patiënten. Diclofena…
Eerste hulp bij voedselvergiftiging

Eerste hulp bij voedselvergiftiging

De vakantie begon nog wel zo leuk. Een gezellige picknick in de bergen, barbecueën, lunchen in dat zijstraatje bij 'Chez...' Maar het eindigde in een nachtmerrie. Braken, diarree en heftige buikpijn z…
Eerste hulp (EHBO) bij extreme alcoholvergiftiging

Eerste hulp (EHBO) bij extreme alcoholvergiftiging

Alcohol onderdrukt het centrale zenuwstelsel. Medisch gezien is het een dempend middel en bovendien verslavend. Zoals ook tabak, drugs maar ook het onschuldige kopje koffie verslavend zijn. Van alle i…
Alcoholisme – de psychische gevolgen

Alcoholisme – de psychische gevolgen

Van alle intoxicerende stoffen, zoals in drugs en tabaksrook, spant alcohol zonder twijfel de kroon. De gevolgen zijn zeer ingrijpend voor zowel het individu als de directe omgeving, maar ook voor de…
Alcoholisme – de vier stadia

Alcoholisme – de vier stadia

Alcoholmisbruik veroorzaakt ernstige lichamelijke, psychische en sociale problemen. In de westerse cultuur is alcohol min of meer geaccepteerd, maar net zo desastreus als andere 'drugs'. De sociale ac…
Bedreigd en gebeten door een adder (eerste hulp)

Bedreigd en gebeten door een adder (eerste hulp)

Als u graag door bos en hei wandelt, vraagt u zich ongetwijfeld op enig moment af of er adders rondkruipen. Met name als het wandelpad door hoog gras slingert of door zanderige gebieden voert. Slangen…
Medicijnvergiftiging (overdosis) – aspirine

Medicijnvergiftiging (overdosis) – aspirine

Acetylsalicylzuur (aspirine) wordt vaak voorgeschreven door cardiologen (bij laag-risicopatiënten) en neurologen. Aspirine behoort net als de andere salicylpreparaten tot de groep salicylaten. Ze hebb…
Eerste hulp bij vergiftigingen

Eerste hulp bij vergiftigingen

Vergiftigingen vinden dikwijls in huis plaats, variërend van zeer etsende stoffen tot insecticiden, medicijnen en alcohol. In nogal wat gevallen zijn jonge kinderen het slachtoffer. Een doosje paracet…
Medicijnvergiftiging (overdosis) – paracetamol

Medicijnvergiftiging (overdosis) – paracetamol

Paracetamol is een pijnstiller en koortsverlager, een zelfzorgmedicijn dat in Nederland en België massaal wordt geslikt. Het middel is relatief veilig. Althans vergeleken met bijvoorbeeld de NSAID's,…
Schadelijke bijwerkingen van medicijnen (pijnstillers)

Schadelijke bijwerkingen van medicijnen (pijnstillers)

Bijwerkingen zijn inherent aan medicijnen. Ze hebben een grote impact op het maatschappelijke leven, zowel medisch als economisch. Geneesmiddelen die door de huisarts en specialist zijn voorgeschreven…
Voorkom voedselvergiftiging – thuis en op reis

Voorkom voedselvergiftiging – thuis en op reis

Wie wel eens een voedselvergiftiging heeft opgelopen, zal dat niet snel meer vergeten. Preventie mag dan een mooi woord zijn, in veel opzichten is het ook een hol begrip geworden. Een mens vergeet imm…
Leververvetting (steatose) en levercirrose door alcohol

Leververvetting (steatose) en levercirrose door alcohol

Leververvetting (steatose) waarbij alcohol in het spel is – door alcoholmisbruik of gewoontedrinken – kan kortdurende of chronische leverbeschadiging tot gevolg hebben. Af en toe 'heel veel' drinken v…
Gepubliceerd door Orion op 23-05-2015, laatst gewijzigd op 06-04-2023. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties