Orion » Specials » Verdwenen paradijzen

De zoektocht en het verlangen naar utopia

De zoektocht en het verlangen naar utopia Verzonken en verloren gegane (en gewaande) steden en oorden zijn per definitie fascinerend. Ze dragen de belofte in zich van verdwenen kennis, rijkdom en geluk. De mens is er dan ook altijd naar op zoek gegaan. Atlantis en Eldorado zijn daarvan sprekende voorbeelden. Eeuwenoude legenden vertellen over schitterende steden in goudgele woestijnen. Plaatsen die in de nevelen des tijd verloren zijn gegaan. Mystieke oorden die altijd een magische aantrekkingskracht hebben uitgeoefend op wetenschappers en avonturiers.

Inhoud


Niet alleen Atlantis

De zoektocht naar utopia, zoals Atlantis, blijkt iets van alle tijden te zijn. In de meeste culturen komt Atlantis wel in een of andere vorm voor in de sagen, legenden en droomverhalen. De Griekse filosoof Plato zou de eerste zijn geweest die erover schreef. Wat betreft voorbije beschavingen heeft er zich iets in ons denken genesteld, een mengeling van werkelijkheid en fantasie. Terwijl het wetenschappelijk gezien toch uiterst twijfelachtig is of die verloren paradijzen ooit hebben bestaan. Dat geldt voor alle utopische oorden, zoals Eldorado en Lemurië.

Bron: Skeeze, PixabayBron: Skeeze, Pixabay

Verlangen naar het paradijs

Atlantis is vaak vergeleken met het paradijs op aarde dat door overstromingen, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen of andere natuurrampen verloren is gegaan. Ook het begrip paradijs is iets van alle eeuwen en religies uit heden en verleden. Een goed voorbeeld daarvan is Shangri-La, dat het ‘universele bolwerk’ zou zijn van goddelijke kennis. Helena Blavatski (1831-1891), auteur van De Geheime Leer, geloofde er heilig in. Talloze mensen zijn op zoek gegaan naar dat oord, van wetenschappers tot goeroes... zonder het te vinden.

Van China tot Brazilië

De grote vraag is wat de mens najaagt in zijn zoektocht naar utopia. Tot nu toe heeft men nog geen enkele theorie over deze verloren paradijzen archeologisch kunnen staven. Is het verlangen naar verloren kennis zo groot? In deze tijd van wetenschappelijke ontdekkingen en informatie wil dat nogal wat zeggen. Kennelijk mist men iets fundamenteels, iets waar het bewustzijn naar hunkert. De queesten duren voort, de expedities gingen en gaan dwars door de Himalaya, China en Egypte tot diep in de ondoordringbare jungles en woestenijen van Afrika en Zuid-Amerika.

Legenden

Legenden, mythen en sagen bieden een kijkje in de ziel. Ontstaan in alle delen van de wereld zijn ze te beschouwen als afspiegelingen van de werkelijkheid. In voorbije eeuwen was het een manier om de realiteit te duiden, om er grip op te krijgen. Er zijn tal van voorbeelden waarin dat nog steeds geldt.

Culturen

Door de millennia heen heeft het geloof in goden als intermediairs tussen de mens en God steeds meer aan invloed ingeboet. In het orthodoxe, hindoeïstische India, en in andere culturen, ondersteunen de verhalen over goden nog altijd op krachtige wijze het geloof dat men aanhangt en in het verlengde daarvan de zoektocht naar het utopia van het hiernamaals.
De hardnekkige mythe van het gevleugelde paard

De hardnekkige mythe van het gevleugelde paard

Mythische wezens zijn van alle tijden en culturen. Ontsproten aan de fantasie geven ze op hun beurt de menselijke verbeelding vleugels. Een van die wezens is het vliegende paard, al dan niet met een h…
Avalon – het nevelrijk van koning Arthur

Avalon – het nevelrijk van koning Arthur

Koning Arthur en de ridders Lancelot en Parcival worden vaak in verband gebracht met het mythische eiland Avalon. Wie betrouwbare gegevens over deze vroegmiddeleeuwse helden zoekt, komt echter bedroge…
Sjamanisme – het eerste geheim genootschap

Sjamanisme – het eerste geheim genootschap

De sjamaan uit vervlogen tijden was een bemiddelaar tussen de mens en de mythische wereld waarin hij leefde. Een mediator tussen mens, geesten en natuur, waarbij inbegrepen de dieren. In de dagelijkse…
Waarom praten de goden niet meer?

Waarom praten de goden niet meer?

De oude Grieken en Romeinen vroegen de goden om raad in netelige kwesties. Dat gebeurde veelal via intermediairs. En met een goede reden. In de voorafgaande periode waren de stemmen van deze bovennatu…
Het ongrijpbare Atlantis

Het ongrijpbare Atlantis

Atlantis is van alle tijden. In de meeste culturen heeft dit eilandenrijk een rol gespeeld in de sagen en legenden. Plato deed zogezegd als eerste verslag. Dit verzonken continent symboliseert – toen…
Bestaat Shangri-La echt?

Bestaat Shangri-La echt?

Shangri-La is geen vakantieparadijs. Het is ook geen eldorado. En het is beslist niet het equivalent van het goudland van de Spaanse conquistadores. Volgens een Oosterse legende worden in Shangri-La d…
Waar ligt Eldorado (goudland)?

Waar ligt Eldorado (goudland)?

Het mythische Eldorado (goudland) spreekt tot de verbeelding. Een oord waar het goud voor het oprapen ligt. Of is het een metafoor en maakt ieder zijn eigen Eldorado? Is het een wensbeeld? Nooit meer…
Heeft de kabouter echt bestaan?

Heeft de kabouter echt bestaan?

Iedereen weet dat kabouters klein zijn, een rode puntmuts dragen en een leren schortje voor hebben. En ze kunnen heel hard werken. Maar bestaan ze ook echt? Hebben ze in het verleden in ons midden ver…
Egypte, het 'geschenk van de Nijl'

Egypte, het 'geschenk van de Nijl'

De Sahara vormde zich ongeveer 2500 v.C. De verwoestijning van het noordelijk deel van Afrika was het sluitstuk van een verdroging die al duizenden jaren van zich deed gelden. Door deze klimaatverande…
Chinese terracottaleger voor bange keizer

Chinese terracottaleger voor bange keizer

Qin Shi Huangdi, de eerste keizer van China (221 - 210 v.C.), was net als zijn onderdanen zeer bijgelovig. Maar de angst dat hij in het hiernamaals bedreigd zou worden en aan invloed, macht en weelde…
Sjamanisme – gezondheid, ziekte en dood

Sjamanisme – gezondheid, ziekte en dood

In vervlogen tijden was de sjamaan een tovenaar, een bemiddelaar tussen de mens en zijn mythische wereld. Het 'werkgebied' was de natuur in zijn volle omvang, simpelweg omdat in de vroege era's de sta…
Gepubliceerd door Orion op 29-11-2013, laatst gewijzigd op 28-05-2023. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties