Orion » Specials » Survival

Overleven in de natuur

Overleven in de natuur Survivallen is in. Het gevoel te kunnen overleven in de natuur met nauwelijks tot geen middelen. Dus zelf vuur maken (zonder aansteker of lucifers), zelf een vlot maken, enzovoorts. Outdoorcursussen te over, zoals in de Ardennen. Maar survival is een breder begrip. Wat te doen als men daadwerkelijk in een levensgevaarlijke situatie belandt? Zoals verdwaald en moederziel alleen met een gebroken been in de wildernis terwijl het mobieltje, de boterhamtrommel en de literfles water leeg zijn? Of wegzakken in een moeras tot de smurrie tot aan de lippen staat? Hoe bewaart men de kalmte en stelt men prioriteiten? Want dan is survivallen plotseling geen spel meer. Dan is onder hoogspanning de juiste kennis paraat hebben en kalm blijven een kwestie van leven of dood.

Inhoud


Blijf kalm en rationeel in extreme situaties

De mentale gesteldheid in een acute overlevingssituatie is net zo belangrijk als het kennen van overlevingstechnieken. Vuur maken, blijven drijven in een moeras, het geduld hebben om ondanks de hevige dorst te wachten tot het beekwater gekookt en afgekoeld is. Dat is voor vrijwel iedereen moeilijk in panieksituaties. Of wanneer men zich langzaam realiseert dat men verdwaald is in de wildernis terwijl de zon achter de kim zakt, al dan niet in een ver, heet land en kilometers van de bewoonde wereld vandaan.

Bron: 12019, PixabayBron: 12019, Pixabay
Survivaltochten
Het besef dat dit uitputtende wandelavontuur – het begon als een gezellig 'ommetje' – wel eens op een ramp zou kunnen uitdraaien. Kalm en rationeel blijven, zijn absolute vereisten in dit soort extreme situaties. Tijdens survivaltochten is het belangrijk ook deze 'hindernissen' te trainen... voor als de nood écht aan de man/vrouw is.

Goede voorbereiding

Het gevaar zit in een klein hoekje, dus zonder dat men er in het begin bij stilstaat, ook tijdens een korte wandeltocht in onbekend gebied. Zoals een verkeerd pad kiezen, de route niet meer terugvinden, onverwacht slecht weer. En tot overmaat van ramp zou wel eens niemand op de hoogte kunnen zijn van de wandeltocht en hoe laat men terug denkt te zijn.

Advies

In uitgestrekte bosgebieden, zoals in Frankrijk of Duitsland, is het verstandig om advies te vragen aan iemand die de streek goed kent. Ook voor de hand liggende zaken zijn belangrijk en worden vaak vergeten. Zoals een trui meenemen in bergstreken, ook al is de wandeling bij stralend weer maar kort. En zorg ervoor dat de mobiel volledig is opgeladen, ervan uitgaande dat het bereik voldoende is.

Niet overdrijven

Enige survivalkennis is geen overbodige luxe voor wie van lange of korte wandelingen houdt. Ook een 'ommetje' kan een onverwachte wending nemen in onbekend gebied. Laat u niet misleiden door degenen die met u mee wandelen en nog nooit van survival hebben gehoord. Ze zullen al gauw vinden dat u overdrijft wat betreft de voorbereidingen op een lange of korte wandeling. Zeker inzake details, zoals een volledig opgeladen mobiele telefoon, een aansteker, meer water meenemen dan eigenlijk nodig is, enzovoorts. Het is zaak belangrijke 'dingetjes' niet over het hoofd te zien, zogezegd de juiste balans daarin te vinden zonder bij de groepsgenoten als overdreven over te komen.
Bedreigd en gebeten door een adder (eerste hulp)

Bedreigd en gebeten door een adder (eerste hulp)

Als u graag door bos en hei wandelt, vraagt u zich ongetwijfeld op enig moment af of er adders rondkruipen. Met name als het wandelpad door hoog gras slingert of door zanderige gebieden voert. Slangen…
Weggezakt in een moeras – wat nu?

Weggezakt in een moeras – wat nu?

Kopje onder gaan in drijfzand of in een moeras is geen fabeltje uit een avonturenfilm. Door de jaren heen zijn veel mensen verdronken in veengebieden, waaronder de Peel en de Hoge Venen. Ze zakten weg…
Hoe overleef je een orkaan – thuis, in de auto en te voet

Hoe overleef je een orkaan – thuis, in de auto en te voet

In Europa komen orkanen zelden aan land. De vaak hevige stormdepressies, doorgaans in de herfst, zijn in veel gevallen slechts restanten van orkanen die afbuigen op de Noord-Atlantische Oceaan en aldu…
Een vulkaanuitbarsting overleven: voortekenen en wat te doen

Een vulkaanuitbarsting overleven: voortekenen en wat te doen

Als argeloze toerist verzeild raken in de eruptiezone van een vulkaan is een risico dat zowel bij actieve als slapende vulkanen altijd aanwezig is. Een vulkaan kan zonder noemenswaardige voortekenen t…
Wie is bang voor onweer?

Wie is bang voor onweer?

Wie is bang voor donder en bliksem? Vrijwel iedereen ervaart onweer intuïtief als een levensbedreigend gevaar, wat het overigens ook kan zijn. Er zijn maar weinig mensen die niet enigszins nerveus wor…
Bergwandelen – pas ook in de zomer op voor onderkoeling

Bergwandelen – pas ook in de zomer op voor onderkoeling

Bergwandelen is populair. Bij stralend weer – geen wolkje aan de lucht – vergeet menigeen dat in de bergen ook dan onderkoeling op de loer ligt, vooral op grotere hoogte. Het is dan ook niet vreemd da…
Verzeild in een rellende menigte op straat – wat te doen?

Verzeild in een rellende menigte op straat – wat te doen?

Bij survival denkt men vooral aan overlevingstechnieken in de natuur. Maar de stad kan in veel opzichten eveneens op een jungle lijken. Demonstraties, supportergroepen tijdens voetbalwedstrijden en an…
Verdwaald en geen proviand – de eetbaarheidsproef

Verdwaald en geen proviand – de eetbaarheidsproef

Een ruige trektocht door de natuur, dwars door onbewoonde gebieden. Het heeft zo zijn charme. Maar zo'n tocht kent ook risico's die men niet mag onderschatten. Naast het feit dat relevante personen op…
Ingesloten door bosbrand of heidevuur – hoe overleef je het?

Ingesloten door bosbrand of heidevuur – hoe overleef je het?

Het zal je maar gebeuren. Ingesloten door een bosbrand of heidevuur. Een ware nachtmerrie. Een natuurbrand verspreidt zich sneller dan men denkt. En een vluchtweg is niet gauw gevonden. De grote vraag…
Door het ijs gezakt... en geen hulp

Door het ijs gezakt... en geen hulp

Zodra het een paar dagen gevroren heeft, kijken veel schaatsliefhebbers al verlangend naar de 'ijsvlaktes'. Kan ik het ijs op? Een tergende vraag. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen v…
Gevaarlijk zwemmen – van kramp tot uitputting

Gevaarlijk zwemmen – van kramp tot uitputting

Jaarlijks halen de Nederlandse reddingsbrigades talloze onfortuinlijke zwemmers uit zee. En vele anderen uit kanalen, rivieren en meren. Het betreft niet alleen zwemmers, maar ook zeilers, surfers en…
Eerste hulp (EHBO) bij bevriezingsverschijnselen

Eerste hulp (EHBO) bij bevriezingsverschijnselen

De mate van bevriezing van bijvoorbeeld tenen, vingers, oorschelpen en neus is onder te verdelen in een aantal stadia of graden. Overigens zijn ook de verbrandingsletsels als zodanig ingedeeld. In het…
Verdwaald in een grot of verlaten mijn – wat nu?

Verdwaald in een grot of verlaten mijn – wat nu?

Een grot verkennen vereist ervaring, de juiste uitrusting en adequate voorzorgsmaatregelen. Het kan leuk, spannend en educatief zijn om onder leiding van een ervaren speleoloog of berggids al klimmend…
Gepubliceerd door Orion op 23-08-2016, laatst gewijzigd op 21-03-2023. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties