Overleven in de natuur
Survivallen is in. Het gevoel te kunnen overleven in de natuur met nauwelijks tot geen middelen. Dus zelf vuur maken (zonder aansteker of lucifers), zelf een vlot maken, enzovoorts. Outdoorcursussen te over, zoals in de Ardennen. Maar survival is een breder begrip. Wat te doen als men daadwerkelijk in een levensgevaarlijke situatie belandt? Zoals verdwaald en moederziel alleen met een gebroken been in de wildernis terwijl het mobieltje, de boterhamtrommel en de literfles water leeg zijn? Of wegzakken in een moeras tot de smurrie tot aan de lippen staat? Hoe bewaart men de kalmte en stelt men prioriteiten? Want dan is survivallen plotseling geen spel meer. Dan is onder hoogspanning de juiste kennis paraat hebben en kalm blijven een kwestie van leven of dood.
Inhoud
Blijf kalm en rationeel in extreme situaties
De mentale gesteldheid in een acute
overlevingssituatie is net zo belangrijk als het kennen van overlevingstechnieken. Vuur maken, blijven drijven in een moeras, het geduld hebben om ondanks de hevige dorst te wachten tot het beekwater gekookt en afgekoeld is. Dat is voor vrijwel iedereen moeilijk in panieksituaties. Of wanneer men zich langzaam realiseert dat men verdwaald is in de wildernis terwijl de zon achter de kim zakt, al dan niet in een ver, heet land en kilometers van de bewoonde wereld vandaan.
Bron: 12019, Pixabay Survivaltochten
Het besef dat dit uitputtende
wandelavontuur – het begon als een gezellig 'ommetje' – wel eens op een ramp zou kunnen uitdraaien. Kalm en rationeel blijven, zijn absolute vereisten in dit soort extreme situaties. Tijdens survivaltochten is het belangrijk ook deze 'hindernissen' te trainen... voor als de nood écht aan de man/vrouw is.
Goede voorbereiding
Het gevaar zit in een klein hoekje, dus zonder dat men er in het begin bij stilstaat, ook tijdens een korte
wandeltocht in onbekend gebied. Zoals een verkeerd pad kiezen, de route niet meer terugvinden, onverwacht slecht
weer. En tot overmaat van ramp zou wel eens niemand op de hoogte kunnen zijn van de wandeltocht en hoe laat men terug denkt te zijn.
Advies
In uitgestrekte bosgebieden, zoals in Frankrijk of Duitsland, is het verstandig om
advies te vragen aan iemand die de streek goed kent. Ook voor de hand liggende zaken zijn belangrijk en worden vaak vergeten. Zoals een trui meenemen in bergstreken, ook al is de wandeling bij stralend weer maar kort. En zorg ervoor dat de mobiel volledig is opgeladen, ervan uitgaande dat het bereik voldoende is.
Niet overdrijven
Enige survivalkennis is geen overbodige luxe voor wie van lange of korte wandelingen houdt. Ook een 'ommetje' kan een onverwachte wending nemen in onbekend gebied. Laat u niet misleiden door degenen die met u mee wandelen en nog nooit van
survival hebben gehoord. Ze zullen al gauw vinden dat u overdrijft wat betreft de voorbereidingen op een lange of korte wandeling. Zeker inzake details, zoals een volledig opgeladen mobiele telefoon, een aansteker, meer water meenemen dan eigenlijk nodig is, enzovoorts. Het is zaak belangrijke 'dingetjes' niet over het hoofd te zien, zogezegd de juiste balans daarin te vinden zonder bij de groepsgenoten als overdreven over te komen.