Orion » Specials » Neusklachten

Ziekten van de neus

Ziekten van de neus De neus als filterorgaan is belangrijker dan menigeen wellicht denkt. De ingeademde lucht wordt in de neusholte opgewarmd en bevochtigd. De meeste schadelijke stoffen en bacteriën worden dankzij de neustrilhaartjes en het neusslijmvlies uit de lucht gefilterd. Zonder de beschermende functie van de neus zouden de longen het hard te verduren krijgen. De arts heeft tal van onderzoeken tot zijn beschikking om bij neusklachten - variërend van een chronisch verstopte neus tot neuspoliepen - tot een goede diagnose te komen.

Inhoud


Functie van de neus

De neus bestaat uit een inwendig en uitwendig gedeelte. Het orgaan vormt het begin van de luchtwegen (luchtpijp en bronchiën) en is in alle opzichten een poortwachter. Allerlei holtes draineren in de neus, zoals de bijholten. Maar ook de traanklieren voeren het teveel aan traanvocht af naar de neus.

Reukorgaan

Verder is de neus natuurlijk een reukorgaan; zodra men mogelijk schadelijke lucht ruikt, houdt men instinctief de adem in. Als poortwachter en als filterorgaan – tegen schadelijke stoffen en micro-organismen – is de neus onmisbaar voor het beschermen van de longen.

Bron: Giuliamar, PixabayBron: Giuliamar, Pixabay

Ziekten van de neus

Het neusslijmvlies is gevoelig en dus per definitie vatbaar voor allerlei aandoeningen. De gewone verkoudheid is de meest bekende. Maar ook allergische ziekten veroorzaken een verstopte neus door het gezwollen slijmvlies. Bij het diagnosticeren van veel aandoeningen van de neus-keelholte wordt eerst een neusendoscopie uitgevoerd.

Het doel van een neusendoscopie

Deze ‘kijkoperatie’ heet met een mooi woord nasofaryngoscopie, waarbij met een dun slangetje in de neus en de holtes erachter wordt gekeken. Mede aan de hand van de klachten krijgt de arts met dit onderzoek een goed beeld van het neustussenschot, de afvoerbuisjes van de bijholten, de buisjes van Eustachius en nog veel meer. Hij ziet onder andere ook of er sprake is van gezwelvorming, zoals poliepen.

Aandoeningen van de neus

In deze special passeren allerlei neusaandoeningen de revue, van een neusbloeding tot de zo gehate neusfurunkel. Bij de behandeling van neusklachten speelt de huisarts een grote rol. Zelf dokteren is meestal onverstandig. Daar is de neus een veel te belangrijk orgaan voor.
Vaak een bloedneus – gevaarlijk of alleen hinderlijk?

Vaak een bloedneus – gevaarlijk of alleen hinderlijk?

Een bloedneus kan veel oorzaken hebben, variërend van neuspeuteren, kou, hoge bloeddruk en aderverkalking. In de meeste gevallen is een bloedneus echter onschuldig van aard. Bij jonge mensen is dan va…
Neusfurunkel (steenpuist) – behandeling en complicaties

Neusfurunkel (steenpuist) – behandeling en complicaties

Een steenpuist, ofwel furunkel, is al vervelend genoeg. Als die ook nog op of in uw neus zit, zou u zich het liefst willen verbergen voor de mensheid tot het ‘monster’ verslagen is. Wees gerust, een n…
Neuspoliepen – hinderlijk maar meestal onschuldig

Neuspoliepen – hinderlijk maar meestal onschuldig

Chronische en allergische ontstekingen van de neus (rhinitis) gaan nogal eens gepaard met neuspoliepen. Deze glazige slijmvlieszakjes, gevuld met vocht, veroorzaken voortdurend het gevoel dat de neus…
Papilloma inversum – een gezwel dat lijkt op de neuspoliep

Papilloma inversum – een gezwel dat lijkt op de neuspoliep

Het zeldzame papilloma inversum is een goedaardige tumor die in de neus maar bijvoorbeeld ook in de urinewegen kan voorkomen. Het gezwel is soms wratachtig van structuur, maar kan in bepaalde stadia o…
Altijd die verstopte neus

Altijd die verstopte neus

Een verstopte neus is hinderlijk, maar ook ongezond. Een verkoudheid gaat er vrijwel altijd mee gepaard. Je krijgt een droge keel en hoofdpijn, want je wordt gedwongen om door de mond te ademen. In ve…
Zo ontstaat een steenpuist

Zo ontstaat een steenpuist

Stafylokokken zijn de veroorzakers van steenpuisten. Het is een ernstige infectie die altijd in een haarzakje of talgklier ontstaat. Kenmerkend voor een steenpuist is het harde infiltraat – vandaar de…
Eerste hulp (EHBO) bij neusletsel

Eerste hulp (EHBO) bij neusletsel

De neus is kwetsbaar en belangrijk bij het ademen en ruiken. Op de huisartsenpost en in het ziekenhuis melden zich relatief vaak mensen met een hardnekkige neusbloeding of een fractuur van het neusbee…
Gepubliceerd door Orion op 20-06-2013, laatst gewijzigd op 19-06-2023. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties