Orion » Specials » Huidziekten

Aandoeningen van de huid – van acne tot psoriasis

Aandoeningen van de huid – van acne tot psoriasis De huid van iemand met een gemiddeld postuur bedraagt ca. 2 m² en weegt ongeveer 20 kilo. Daarmee is de huid het grootste orgaan van het lichaam. De huid beschermt de organen, spieren, bloedvaten en zenuwen, maar maakt het lichaam ook weerbaar tegen externe invloeden, zoals zonlicht, hitte en kou. Hoewel de huid een levend orgaan is, bestaat de buitenste laag uit dode cellen (hoornlaag). Gemiddeld worden er elke minuut ongeveer 30.000 huidcellen afgestoten. Onder de opperhuid groeien echter constant nieuwe cellen aan. De fascinerende huid vormt een natuurlijke barrière en heeft om die reden soms wat extra zorg nodig om niet ten prooi te vallen aan allerlei huidziekten.

Inhoud


Huidflora

De huid heeft talrijke functies, zoals bescherming tegen interne en externe invloeden. Ook houdt de huid de lichaamstemperatuur constant. Minder bekend is dat het op de huid krioelt van de bacteriën. Het zijn er vele miljoenen per vierkante centimeter, ook wel huidflora genoemd. Mede dankzij de huidflora blijft de huid onder normale omstandigheden gezond. Op de meeste plaatsen is de huid nog geen 6 mm dik.

Anatomie van de huid / Bron: Daniel de Souza Telles, Wikimedia Commons (GFDL)Anatomie van de huid / Bron: Daniel de Souza Telles, Wikimedia Commons (GFDL)
Keratine
Een belangrijk bestanddeel van de huid is keratine, een taai en vezelig eiwit. Het komt voor in de haren, maar ook in de nagels die de uiteinden van de vingers en tenen beschermen. In de lederhuid bevinden zich receptoren die reageren op druk, trillingen, kou, warmte en pijn. Dankzij de tussenkomst van de hersenen vormt zich daardoor een ‘zintuiglijk beeld' dat het lichaam eveneens beschermt (actie en reactie).

Sprekende laag

Zoals de ogen de spiegel van de ziel zijn, zo zegt de huid veel over iemands dagelijks leven. Wie altijd in weer en wind werkt, krijgt bijvoorbeeld een getaande huid. Naarmate men ouder wordt, gaan er zich rimpels vormen. Veel zonlicht, roken en alcohol versnellen het verouderingsproces van de huid.

Aandoeningen van de huid

Nogal wat huidaandoeningen hebben betrekking op delen van of het hele lichaam. Sommige huidziekten zijn erfelijk ofwel familiair bepaald. De meeste huidziekten zijn niet levensbedreigend, afgezien van het melanoom en bepaalde andere huidaandoeningen. Allergieën veroorzaken vaak huidproblemen. Medicijnen hebben dikwijls uitslag als bijwerking.

Zelfvertrouwen

Een van de belangrijkste aspecten van huidziekten is dat ze doorgaans voor iedereen zichtbaar zijn (gezicht, handen en armen). Het ontsierende aspect ervan ondermijnt het zelfvertrouwen en beïnvloedt dus op negatieve wijze de kwaliteit van leven. Voorbeelden daarvan zijn ernstige acne, rosacea, couperose en psoriasis.
Steenpuist (furunkel) in het oor

Steenpuist (furunkel) in het oor

Met een steenpuist (furunkel) in het oor voelt men zich een paria. Het is net zo vervelend en opvallend als een neusfurunkel. En sociaal zeer afstotend. Wie elke dag op pad moet, zou dan ook het liefs…
Zo ontstaat een steenpuist

Zo ontstaat een steenpuist

Stafylokokken zijn de veroorzakers van steenpuisten. Het is een ernstige infectie die altijd in een haarzakje of talgklier ontstaat. Kenmerkend voor een steenpuist is het harde infiltraat – vandaar de…
De fysieke dood – lijkvlekken en circulatievlekken

De fysieke dood – lijkvlekken en circulatievlekken

De dood treedt in zodra alle functies van de vitale organen, zoals het hart en de hersenen, op onomkeerbare wijze zijn uitgevallen. Het vaststellen van de dood maakt deel uit van de thanatologie, ofwe…
Zo herken je ontstekingsverschijnselen

Zo herken je ontstekingsverschijnselen

Een ontsteking is een lichamelijke reactie op weefselbeschadiging, pathogene microben of schadelijke stoffen en andersoortige prikkels. Iedereen heeft wel eens last van een ontsteking, zoals een ontst…
Zo ontstaat een abces

Zo ontstaat een abces

Een abces betekent weefselversterf, ofwel necrose. In feite is het een massagraf van levende en dode bacteriën, witte bloedcellen en weefselcellen. Pus, of etter, is de vervloeide inhoud van het abces…
Zo ontstaan jeugdpuistjes (acne vulgaris)

Zo ontstaan jeugdpuistjes (acne vulgaris)

Veel mensen herinneren zich nog goed dat ze in de puberteit jeugdpuistjes (acne vulgaris) hadden. Net als de mogelijk traumatische ontdekking van die pukkeltjes en de verwoede en vaak vergeefse poging…
Roodvonk (scarlatina) – een sluipende besmetting

Roodvonk (scarlatina) – een sluipende besmetting

Roodvonk is een (kinder)ziekte die gepaard gaat met uitslag (exantheem). De incubatietijd van deze infectieziekte is kort, slechts enkele dagen. Karakteristiek is de bijna scharlakenrode uitslag over…
Altijd last van zweetvoeten – minder bekende oorzaken

Altijd last van zweetvoeten – minder bekende oorzaken

Zweetvoeten zijn zeer hinderlijk en sociaal bepaald niet geaccepteerd. Er zijn tal van onderliggende oorzaken, zoals het dragen van schoenen die niet goed ventileren. Zweetvoeten vormen een voedingsbo…
Soorten acne – van jeugdpuistjes tot beroepsacne

Soorten acne – van jeugdpuistjes tot beroepsacne

Acne is een verzamelnaam voor talrijke soorten pukkels, puistjes en andere huidaandoeningen. Kenmerkend is dat acne tot de ziekten van de talgklieren wordt gerekend. Jeugdpuistjes (acne vulgaris) vorm…
Rosacea en couperose – oorzaken, symptomen en behandeling

Rosacea en couperose – oorzaken, symptomen en behandeling

Van alle soorten huiduitslag komen rosacea en de verschillende soorten acne het meest voor. Kenmerkend bij rosacea is de doorgaans persistent rode huidskleur in combinatie met pukkeltjes en puistjes o…
Mazelen (morbilli) – een zeer besmettelijke kinderziekte

Mazelen (morbilli) – een zeer besmettelijke kinderziekte

Mazelen is een virusziekte die voornamelijk kinderen treft. Deze zeer besmettelijke kinderziekte wordt ook wel ‘morbilli’ genoemd. Kenmerkend bij mazelen is de uitslag ofwel het exantheem over het hel…
Besmetting of infectie?

Besmetting of infectie?

Micro-organismen of microben zijn levende wezens en alleen door een microscoop zichtbaar, zoals de naam eigenlijk al verklapt. Men rekent voor het gemak ook de virussen tot die groep, hoewel de wetens…
Geelzucht (icterus) is vaak een ernstig symptoom

Geelzucht (icterus) is vaak een ernstig symptoom

Bij geelzucht is de huid gelig van kleur. Vooral het oogwit is gevoelig voor die verkleuring. Men ziet het soms ook bij pasgeborenen. Is het gevaarlijk? Welke oorzaken kunnen eraan ten grondslag ligge…
Anatomie & fysiologie in 10 stappen – de huid

Anatomie & fysiologie in 10 stappen – de huid

De huid lijkt slechts een beschermende bedekking van het lichaam. Maar de schijn bedriegt. Bij nadere beschouwing blijkt dat dit orgaan net zo ingewikkeld is als bijvoorbeeld de longen of de nieren en…
Eerste hulp (EHBO) bij blauwe plekken (bloeduitstorting)

Eerste hulp (EHBO) bij blauwe plekken (bloeduitstorting)

Iedereen loopt wel eens een blauwe plek op. Niet in het minst op de ziel, maar dat terzijde. Een fysieke blauwe plek is een bloeduitstorting of onderhuidse bloeding, doorgaans het gevolg van een stoot…
Eerste hulp bij wandelaarsblaren

Eerste hulp bij wandelaarsblaren

In overdrachtelijke zin is een blaar vergelijkbaar met spierpijn. Het is net zo hinderlijk en een signaal dat er tijdens het wandelen of hardlopen te veel van het lichaam wordt gevraagd of dat er onvo…
Eerste hulp (EHBO) bij bevriezingsverschijnselen

Eerste hulp (EHBO) bij bevriezingsverschijnselen

De mate van bevriezing van bijvoorbeeld tenen, vingers, oorschelpen en neus is onder te verdelen in een aantal stadia of graden. Overigens zijn ook de verbrandingsletsels als zodanig ingedeeld. In het…
Contacteczeem door allergie en irritatie – tips & adviezen

Contacteczeem door allergie en irritatie – tips & adviezen

Contacteczeem, ofwel contactdermatitis, kenmerkt zich door jeukende, schilferende en rode plekken op de huid. Ook vormen zich kloofjes, blaasjes en korstjes. De huidaandoening wordt veroorzaakt door i…
Gepubliceerd door Orion op 30-03-2020, laatst gewijzigd op 26-02-2023. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties