Orion » Specials » Hersenziekten

Van apoplexie tot zenuwaandoeningen

Van apoplexie tot zenuwaandoeningen Neurologie is de wetenschap van het zenuwstelsel, waarbij de bouw en functie van onder andere de hersenen onderzocht wordt. De hersencirculatiestoornissen, als gevolg van een beroerte, arachnoïdale bloedingen en hersenembolieën, maken daar deel van uit. Maar ook de degeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson en progressieve spierdystrofie. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de functie van de hersenen en in het verlengde daarvan het geheugen en de invloed van medicijnen, stress en depressie op het functioneren ervan.

Inhoud


Het geheugen – uitzonderlijk selectief

Het geheugen is op een bijzondere wijze selectief. Iedereen kan dat voor zichzelf beamen. Vakantiegangers zullen in het buitenland tijdens het bewonderen van een duizend jaar oud klooster wellicht specifieke foto's moeten nemen, mede omdat naarmate de tijd verstrijkt de enige herinnering die van dat bouwwerk overblijft wellicht de torenspits is waar een kraai en een duif vochten om op het uiterste topje van het bouwwerk te kunnen zitten. De andere herinneringen zijn vaak op curieuze wijze vervaagd.

Oorzaken van geheugenstoornissen

Het geheugen maakt deel uit van wie we zijn, hoe we de wereld ervaren. Geheugenstoornissen kunnen tal van oorzaken hebben, zoals:
  • Dementie.
  • Psychische trauma's.
  • Hersenbeschadigingen door een ongeval.
  • Stress.
  • Depressies.
  • Beroerte.

Bron: ArtsyBee, PixabayBron: ArtsyBee, Pixabay

Hersenonderzoek

Een van de meest spectaculaire voorbeelden van hersenonderzoek is de mogelijkheid om in de nabije toekomst de hippocampus te vervangen door een chip. De hippocampus is van belang bij tal van cognitieve taken. Met behulp van geïmplanteerde software kan in theorie de functie van dit orgaantje worden nagebootst. Dit zou in de toekomst van belang kunnen zijn voor mensen met hersenbeschadigingen, maar ook bij bepaalde vormen van dementie. Verder is het opzienbarend dat de zogenaamde 'bionische mens' aldus steeds meer realiteit krijgt.

Teloorgang van de mens

Dat klinkt dramatisch, maar velen zien het van dichtbij gebeuren. Zoals bij ouders die vroeger actief, scherp van geest en een glanzende carrière hadden en nu afglijden naar een vegetatief bestaan als gevolg van een hersenziekte.

Alzheimeronderzoek

Gelet op de vergrijzing is hersenonderzoek van groot belang. De Hersenstichting vervult daarin mede een voortrekkersrol, zoals in het alzheimeronderzoek, schizofrenie en ADHD. Dankzij vele sponsoracties wordt er geld vrijgemaakt voor onderzoek met als doel het stoppen van de bovengenoemde 'teloorgang van de mens'.
Cholesterolverlagers zijn slecht voor het geheugen

Cholesterolverlagers zijn slecht voor het geheugen

Cholesterolverlagers worden vaak voorgeschreven als andere maatregelen nauwelijks helpen, zoals voldoende bewegen en een cholesterolarm dieet. Toch is het belangrijk om statines alleen als laatste red…
De symptomen van een slecht geheugen

De symptomen van een slecht geheugen

Waar zou u zijn zonder uw geheugen? De hersenen ‘maken’ de herinneringen waarmee u gebeurtenissen uit het verleden, ofwel ervaringen, gebruikt om uw toekomst vorm te geven. Aldus neemt u uw lot in eig…
De ziekte van Alzheimer begint in de darm

De ziekte van Alzheimer begint in de darm

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Over het ontstaan van deze aandoening is inmiddels veel bekend, maar over de precieze oorzaak tast men nog in het duister. Nieuwe ond…
Geheugenchip vervangt de hippocampus

Geheugenchip vervangt de hippocampus

Zonder de hippocampus zou de geheugentrein knarsend tot stilstand komen. Dit orgaan in beide helften van de hersenen functioneert als een spin in het geheugenweb en vervult een hoofdrol in het ophalen…
Hormoonstelsel onder de loep – de hypofyse

Hormoonstelsel onder de loep – de hypofyse

In het lichaam moeten voortdurend tal van fysiologische processen geregeld worden, zoals de lichaamsgroei, de stofwisseling en het functioneren van en de continue samenwerking tussen de verschillende…
Vroege signalen van een subarachnoïdale bloeding (SAB)

Vroege signalen van een subarachnoïdale bloeding (SAB)

Bij een subarachnoïdale bloeding is tussen de hersenen en de schedel een bloedvaatje gebarsten, doorgaans als gevolg van kleine aneurysmata of zwakke plekken in de vaatwand. De symptomen zijn afhankel…
Dementie – als het geheugen je voorgoed in de steek laat

Dementie – als het geheugen je voorgoed in de steek laat

Dementie gaat gepaard met chronische geheugenstoornissen die geleidelijk in omvang en ernst toenemen, in tegenstelling tot acute amnesie. Chronisch geheugenverlies is doorgaans te wijten aan dementie,…
Dementie en arteriosclerose in de hersenen

Dementie en arteriosclerose in de hersenen

In de volksmond wordt deze aandoening aderverkalking genoemd, hoewel de benaming feitelijk onjuist is. Het betreft immers 'verkalking' van de slagaders. Bepaalde vormen van arteriosclerose veroorzaken…
Gepubliceerd door Orion op 30-08-2015, laatst gewijzigd op 31-03-2023. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay