Zijn dieren net mensen?
Dieren eten, slapen, vervelen zich en kunnen zeer chagrijnig of uitermate vrolijk zijn. Net als mensen. In hoeverre houdt die vergelijking met mensen stand? Minder goed dan menigeen denkt en wellicht zou willen. Het gedrag van dieren is sinds mensenheugenis onderwerp van discussie. In hoeverre spreken dieren met elkaar? Veel raadsels zijn inmiddels opgelost, andere nog steeds onverklaarbaar en zeer intrigerend. Gedragsonderzoekers proberen daarin klaarheid te brengen. De wetenschap van het diergedrag wordt ethologie genoemd.
Inhoud
Eten, slapen en ‘praten’
Men weet van zichzelf hoeveel slaap nodig is om ’s ochtends fit wakker te worden. Bij dieren zijn die verschillen zeer groot. De rat slaapt wel 13 uur en de olifant gemiddeld slechts 4 uur. Ook het
communicatiegedrag van dieren is anders dan bij de mens. Hoewel ze allerlei geluiden maken, wil dat nog niet zeggen dat ze ‘praten’ en zich dus met woorden verstaanbaar maken. In de ethologie, ofwel gedragswetenschap bij dieren, doet men onder andere onderzoek naar de omgang van dieren en het verloop van balts- en paringsgedrag.
Bron: Bergadder, Pixabay Voelen dieren hetzelfde als mensen?
Dat is eveneens nog maar zeer de vraag. Een bevestigend antwoord betekent immers dat dieren emoties hebben, dat ze zich bijvoorbeeld kunnen schamen en dat het dus
zelfbewuste wezens zijn. De wetenschap doet daar veel onderzoek naar en is vooralsnog zeer sceptisch. Het is bijvoorbeeld nog steeds niet bewezen dat honden of katten hun eigen spiegelbeeld herkennen.
Ethologie
In deze tak van
wetenschap probeert men te begrijpen waarom dieren zich gedragen zoals ze doen. Hoe ze zich aan extreme omstandigheden aanpassen. Een voorbeeld daarvan is de vraag waarom bepaalde dieren hun kroost tot de dood verdedigen terwijl andere soorten er na de 'bevalling' niet meer naar omkijken.