Orion » Specials » Bloeddorstige dieren

De vraatzucht van dieren in perspectief

De vraatzucht van dieren in perspectief Sommige dieren in de vrije natuur worden afgeschilderd als bloeddorstige wezens. In de meeste gevallen heeft het alles te maken met een slechte reputatie, die niet altijd strookt met de werkelijkheid. Doorgaans is er zelfs sprake van een verwevenheid met mythen, volksverhalen en sterk overdreven getuigenissen uit een periode dat de overdracht van kennis met behulp van verhalen een grote plaats innam. Die dieren worden dan als monsters beschouwd, die het soms zelfs speciaal op de mens voorzien hebben.

Inhoud


Monsters en andere vraatzuchtige wezens

Niet alle monsters zien er gedrochtelijk uit, hoewel de definitie ervan daar veelal de nadruk op legt. Ook gewone dieren kunnen door hun slechte reputatie voor monsters worden aangezien. Een goed voorbeeld daarvan is de wolf. En niet te vergeten de vleermuis, die door iedereen geassocieerd wordt met de bloed drinkende Dracula. In speelfilms wordt daar dankbaar gebruik van gemaakt. Zoals Lara Croft die het in Tombraider III moet opnemen tegen talloze piranha’s in een kolkend bassin. Of James Bond die in bed een vogelspin aantreft.

Bron: Pixaline, PixabayBron: Pixaline, Pixabay

Griekse mythologie

In de mythologie van de oude Grieken wemelt het van monsters die gerelateerd zijn aan ‘gewone’ dieren. Zoals de Minotaurus, de Harpijen, de Griffioen, Medusa en de slang van Lerna. Na de Romeinse tijd werden andere dieren voor het voetlicht gebracht, zoals de draak en andere onwezens. Karakteristiek is dat ze sterk gerelateerd zijn aan dieren die de mensen in het dagelijks leven tegenkwamen.

Geloof in monsters

Het geloof in monsters is nog steeds springlevend. Net als vroeger worden verhalen over gewone dieren, die hun natuurlijke aard volgen, zodanig opgeblazen en overdreven dat hun zogenaamde bloeddorstigheid mythische proporties aanneemt. Verhalen die bijna per definitie met een korreltje zout moeten worden genomen.
De bliksemsnelle gabonadder

De bliksemsnelle gabonadder

De gabonadder behoort tot de grootste gifslangen ter wereld. Geduldig wacht deze predator op zijn prooi en slaat dan genadeloos toe. Weinig mensen die hem zijn ‘tegengekomen’ kunnen het navertellen. D…
Was de Tyrannosaurus rex een jager of een aaseter?

Was de Tyrannosaurus rex een jager of een aaseter?

De Tyrannosaurus rex spreekt tot de verbeelding en was de grootste hagedis die de wereld ooit gekend heeft. Het is dan ook geen wonder dat hij vaak een hoofdrol vervult in monster- en fantasy-films. I…
De onstuitbare opmars van de vos

De onstuitbare opmars van de vos

De nachtjager met zijn fraaie pluimstaart is ook in stedelijke gebieden te vinden. Eeuwenlang is er op hem gejaagd, net als op de wolf. Toch heeft deze hondachtige zich altijd weten aan te passen aan…
Vogelspin in zicht!

Vogelspin in zicht!

Als er één spinnensoort wereldberoemd is, dan is het wel de vogelspin. Ook al wordt hij vaak per abuis verwisseld met de tarantula, het maakt hem beslist niet minder 'angstaanjagend'. De meeste mensen…
Hoe gevaarlijk is de vampiervleermuis?

Hoe gevaarlijk is de vampiervleermuis?

De Zuid-Amerikaanse vampiervleermuis is een meedogenloze predator. Gewapend met zijn warmtegevoelige neus en messcherpe tanden gaat hij op rooftocht. Hij moet wel, want hij sterft als hij twee nachten…
De tijgerhaai (Galeocerdo cuvier) – een gevaarlijke jager

De tijgerhaai (Galeocerdo cuvier) – een gevaarlijke jager

De tijgerhaai is een van de bekendste en meest beruchte haaien, naast uiteraard de witte haai (mensenhaai). Deze solitaire jager is niet kieskeurig wat zijn menu betreft. Hij verorbert alles wat hij t…
De solitaire luipaard (Panthera pardus)

De solitaire luipaard (Panthera pardus)

De luipaard, ofwel panter, is een zeer snelle jager die zich uitstekend kan aanpassen aan praktisch alle milieus, van de bosgebieden tot de droge savannen. Van oudsher is er op de luipaard gejaagd, on…
Een wolf heeft altijd honger

Een wolf heeft altijd honger

De wolf is op weergaloze wijze aangepast aan zijn natuurlijke milieu. Deze jager, een zeer sociaal dier met een eigen 'taal', is tevens een meedogenloze killer en wordt door velen beschouwd als 'duive…
Bedreigd door een haai – wat moet je (niet) doen?

Bedreigd door een haai – wat moet je (niet) doen?

Als u de grens niet overgaat, en alleen dicht bij het strand zwemt, is het risico dat u in Nederland wordt aangevallen door een haai praktisch nihil. Tenzij u in het Dolfinarium in een aquarium tuimel…
Rode lynx – solitair en zorgzaam

Rode lynx – solitair en zorgzaam

De rode lynx is een bijzonder roofdier. In de voortplantingsperiode helpt het mannetje zelfs bij de opvoeding van het kroost. Kom daar maar eens om in de 'kattenwereld'. Toch is hij niet zo sociaal al…
De sidderaal – een levende accu

De sidderaal – een levende accu

De dodelijke sidderaal laat niet met zich sollen. Deze Zuid-Amerikaanse zoetwatervis steekt regelmatig zijn kop uit het water om lucht te happen. Samen met de piranha is hij heer en meester in het str…
Bedreigd door een agressieve hond – wat moet je (niet) doen?

Bedreigd door een agressieve hond – wat moet je (niet) doen?

U maakt een leuke wandeling door bos en hei. Het zou dan best kunnen dat u tussen grazende koeien door moet lopen. Of een grote, agressieve hond staat u grommend en blaffend op te wachten bij een boer…
De tomeloze vraatzucht van piranha's

De tomeloze vraatzucht van piranha's

De vraatzucht van piranha’s is spreekwoordelijk. Met hun vlijmscherpe tanden maken ze korte metten met alles wat een kloppend hart heeft, zegt men. Maar is dat ook zo? In vervlogen tijden schreef de A…
Wie is bang voor de huisspin?

Wie is bang voor de huisspin?

Je krijgt hartkloppingen van schrik. De paniek slaat toe zodra je een dikke, zwarte huisspin op de sneeuwwitte muur van je woonkamer ziet. In je lichaam komt dan een reeks van chemische reacties op ga…
Ratelslang in het nauw

Ratelslang in het nauw

Kom niet in de buurt van een ratelslang! Hij sist en kleppert om u te waarschuwen. Zijn beet is giftig en voor de mens in veel gevallen dodelijk. Er is echter een diertje dat die goede raad in de wind…
Barracuda’s (Sphyraenidae) – tijgers van de wereldzeeën

Barracuda’s (Sphyraenidae) – tijgers van de wereldzeeën

Met barracuda’s valt niet te spotten. Als groep schieten deze gestroomlijnde jagers van de zee in perfecte harmonie door het water naar hun prooi. De precisie waarmee ze dat doen is bijna angstaanjage…
Gepubliceerd door Orion op 28-01-2014, laatst gewijzigd op 14-05-2023. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties