Orion » Specials » Dierenweetjes

Zijn dieren net mensen?

Zijn dieren net mensen? Dieren eten, slapen, vervelen zich en kunnen zeer chagrijnig of uitermate vrolijk zijn. Net als mensen. In hoeverre houdt die vergelijking met mensen stand? Minder goed dan menigeen denkt en wellicht zou willen. Het gedrag van dieren is sinds mensenheugenis onderwerp van discussie. In hoeverre spreken dieren met elkaar? Veel raadsels zijn inmiddels opgelost, andere nog steeds onverklaarbaar en zeer intrigerend. Gedragsonderzoekers proberen daarin klaarheid te brengen. De wetenschap van het diergedrag wordt ethologie genoemd.

Inhoud


Eten, slapen en ‘praten’

Men weet van zichzelf hoeveel slaap nodig is om ’s ochtends fit wakker te worden. Bij dieren zijn die verschillen zeer groot. De rat slaapt wel 13 uur en de olifant gemiddeld slechts 4 uur. Ook het communicatiegedrag van dieren is anders dan bij de mens. Hoewel ze allerlei geluiden maken, wil dat nog niet zeggen dat ze ‘praten’ en zich dus met woorden verstaanbaar maken. In de ethologie, ofwel gedragswetenschap bij dieren, doet men onder andere onderzoek naar de omgang van dieren en het verloop van balts- en paringsgedrag.

Bron: Bergadder, PixabayBron: Bergadder, Pixabay

Voelen dieren hetzelfde als mensen?

Dat is eveneens nog maar zeer de vraag. Een bevestigend antwoord betekent immers dat dieren emoties hebben, dat ze zich bijvoorbeeld kunnen schamen en dat het dus zelfbewuste wezens zijn. De wetenschap doet daar veel onderzoek naar en is vooralsnog zeer sceptisch. Het is bijvoorbeeld nog steeds niet bewezen dat honden of katten hun eigen spiegelbeeld herkennen.

Ethologie

In deze tak van wetenschap probeert men te begrijpen waarom dieren zich gedragen zoals ze doen. Hoe ze zich aan extreme omstandigheden aanpassen. Een voorbeeld daarvan is de vraag waarom bepaalde dieren hun kroost tot de dood verdedigen terwijl andere soorten er na de 'bevalling' niet meer naar omkijken.
Ziekten en kwaaltjes bij goudvissen

Ziekten en kwaaltjes bij goudvissen

De goudvis is verwant aan de karper en komt oorspronkelijk uit China en Japan. Het houden van goudvissen is geen dure hobby. Wel hebben deze vissen een goede verzorging nodig. Goudvissen zijn verkrijg…
Hoelang slapen dieren?

Hoelang slapen dieren?

De slaap is een fascinerend fenomeen. Zowel bij de mens als bij het dier. Er doen verschillende hypothesen de ronde over het nut van slaap. Sommige dieren slapen maar enkele minuten per etmaal, weer a…
De maximale leeftijd van dieren

De maximale leeftijd van dieren

Sommige dieren worden wel 150 jaar, weer andere mogen blij zijn dat ze enkele uren leven. Biologen hebben een Groenlandse haai aangetroffen waarvan na zijn overlijden ontdekt werd dat hij bijna 400 ja…
Hoe de huismus de wereld veroverde

Hoe de huismus de wereld veroverde

De huismus is een kleine zangvogel, een brutale rakker die zich in Nederland praktisch overal laat zien, zelfs tussen de stoelen en tafels op de drukbezochte horecaterrassen in de stad. Mede dankzij d…
Zieke en verzwakte dieren verzorgen zich niet

Zieke en verzwakte dieren verzorgen zich niet

Dieren poetsen en gaan in bad. Ook een verfrissende 'douche' hoort er zo nu en dan bij. Zowel bij huisdieren als dieren in het wild is een enthousiaste 'persoonlijke verzorging' een teken dat het goed…
De gracieuze havik

De gracieuze havik

Gracieus cirkelend boven de bosrand speurt de havik naar prooi. Wie geduld heeft en deze middelgrote roofvogel vaker observeert, zal uiteindelijk misschien getuige zijn van een spectaculaire luchtacro…
Een wolf heeft altijd honger

Een wolf heeft altijd honger

De wolf is op weergaloze wijze aangepast aan zijn natuurlijke milieu. Deze jager, een zeer sociaal dier met een eigen 'taal', is tevens een meedogenloze killer en wordt door velen beschouwd als 'duive…
Bedreigd en gebeten door een adder (eerste hulp)

Bedreigd en gebeten door een adder (eerste hulp)

Als u graag door bos en hei wandelt, vraagt u zich ongetwijfeld op enig moment af of er adders rondkruipen. Met name als het wandelpad door hoog gras slingert of door zanderige gebieden voert. Slangen…
Rode lynx – solitair en zorgzaam

Rode lynx – solitair en zorgzaam

De rode lynx is een bijzonder roofdier. In de voortplantingsperiode helpt het mannetje zelfs bij de opvoeding van het kroost. Kom daar maar eens om in de 'kattenwereld'. Toch is hij niet zo sociaal al…
Bedreigd door een agressieve hond – wat moet je (niet) doen?

Bedreigd door een agressieve hond – wat moet je (niet) doen?

U maakt een leuke wandeling door bos en hei. Het zou dan best kunnen dat u tussen grazende koeien door moet lopen. Of een grote, agressieve hond staat u grommend en blaffend op te wachten bij een boer…
Ziekten en kwaaltjes bij hamsters

Ziekten en kwaaltjes bij hamsters

Oud wordt een hamster niet. Hooguit twee, drie jaar. Wie een hamster koopt, weet dus dat het geen ‘grijsaard’ wordt. Maar het zijn lieve huisdiertjes als ze al op jonge leeftijd gewend zijn om opgepak…
Ziekten en kwaaltjes bij konijnen

Ziekten en kwaaltjes bij konijnen

Konijntjes zijn heel geliefd bij kinderen. Dat geldt ook voor cavia's en hamsters. Het konijn is rustig van aard, maar kan plotseling schrikachtig worden en dan gaan bijten en krabben. Bijvoorbeeld al…
Ziekten en kwaaltjes bij cavia's

Ziekten en kwaaltjes bij cavia's

De cavia is een gezellig, wollig huisdiertje met flapoortjes. Hij bijt of krabt zelden. Ook voor kinderen is hij zeer lief. Wel heeft de cavia een goede verzorging nodig, waaronder het knippen van de…
Hoe emotioneel zijn dieren?

Hoe emotioneel zijn dieren?

Kunnen dieren emotioneel worden? Iedere honden- en kattenbezitter zal dat volmondig beamen. Elke hond kan toch boos, angstig of depressief worden? Dat geldt toch voor alle dieren? Maar zijn hun gevoel…
De bedreigde dwergmuis

De bedreigde dwergmuis

De Europese dwergmuis (oogstmuis) is klein. Héél klein. Bijna zo klein als een grote tor. De oogstmuis leeft in bermen met hoog gras, in verwilderde tuinen en in graanvelden. Hij is in de zomer 's nac…
Kunnen dieren praten?

Kunnen dieren praten?

Dieren communiceren met elkaar. Maar kunnen ze ook praten? Spreken ze? Mag men de krijs van een meeuw als een woord beschouwen? Of de blaf van een hond? Bij apen is in dat opzicht altijd veel onderzoe…
De onstuitbare opmars van de vos

De onstuitbare opmars van de vos

De nachtjager met zijn fraaie pluimstaart is ook in stedelijke gebieden te vinden. Eeuwenlang is er op hem gejaagd, net als op de wolf. Toch heeft deze hondachtige zich altijd weten aan te passen aan…
De unieke roep en zang van vogels

De unieke roep en zang van vogels

Vogels roepen en zingen. Vaak dat het een lieve lust is. Met name in de broedtijd. Vogels fluiten echter niet zomaar. Het is een vorm van communicatie. Bijvoorbeeld om hun territorium af te bakenen, h…
Gepubliceerd door Orion op 13-04-2013, laatst gewijzigd op 05-07-2023. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties