Orion » Specials » Shock flauwvallen

Alles over shock, collaps en wegraken

Alles over shock, collaps en wegraken Shock is levensbedreigend. Door het wegvallen van de bloedcirculatie krijgen de lichaamscellen te weinig zuurstof en treedt er acidose op. Hoe langer de shock duurt, hoe meer organen en weefsels eronder lijden. Als de systeemorganen vervolgens uitvallen, zoals de hersenen, de nieren en de lever, is de dood onherroepelijk. Flauwvallen (syncope) is van een andere orde en heeft andere oorzaken. De bloeddruk daalt en de hersenen krijgen korte tijd te weinig zuurstof. Het duurt echter maar even en de patiënt komt er vanzelf weer bovenop.

Inhoud


Systeemorganen

Een van de kenmerken van shock is dat de bloedcirculatie in de vitale organen stagneert. Het betreft dan vooral de longen, de hersenen, de lever en de nieren. Bij een ontwrichte bloedcirculatie zet het lichaam mechanismen in gang die de bloedsomloop in de systeemorganen zolang mogelijk op peil houden. Dat is immers nodig, want een insufficiëntie van bijvoorbeeld de nieren veroorzaakt uremie en acidose. En de longen en het hart zullen moeten blijven functioneren om de weefselcellen van de vitale organen zolang mogelijk van zuurstof te voorzien.

Bron: Clker Free Vector Images, PixabayBron: Clker Free Vector Images, Pixabay

Acidose

Verzuring is een teken dat het lichaam de strijd tegen shock aan het verliezen is. De cellen krijgen te weinig zuurstof, kooldioxide hoopt zich op in de bloedvaten. En de nieren en de lever kunnen hun ontgiftende werking steeds minder waarborgen, waarbij ook de water- en zouthuishouding in onbalans raakt.

Intensive care

Iemand in shock zal met spoed worden opgenomen op de intensive care, waar men met speciale medische zorg uit alle macht probeert te voorkomen dat de shock irreversibel wordt, ofwel onherstelbare schade aanricht in de systeemorganen, waarbij reanimeren in de meeste gevallen geen zin meer heeft.

Shock en flauwvallen

Iemand in shock heeft dringend medische hulp nodig. Het is dus belangrijk dat de signalen tijdig onderkend worden. Er is verschil tussen shock en flauwvallen (syncope), waarover vaak verwarring ontstaat. Belangrijk is bovenal dat ook de leek in het gewone dagelijks leven – op straat, op het werk en thuis – een shock van een syncope (flauwvallen) weet te onderscheiden. Het zal immers niet de eerste keer zijn dat daarmee levens worden gered.
Warmtestuwing en hitteberoerte – wie zijn er gevoelig voor?

Warmtestuwing en hitteberoerte – wie zijn er gevoelig voor?

Het kan gebeuren op een warme dag tijdens het joggen of spitten in de tuin: warmtestuwing met uitputting in het kielzog. Ernstiger is de warmteshock ofwel hitteberoerte, waarbij men bewusteloos kan ra…
Bloeddruk meten en begrijpen – systole en diastole

Bloeddruk meten en begrijpen – systole en diastole

Het hart en de bloedvaten vormen een gesloten systeem waar druk op staat, enigszins vergelijkbaar met een cv-ketel die het water naar de radiatoren pompt en aldus een gesloten circuit vormt. In klinis…
Zo wordt de bloeddruk geregeld

Zo wordt de bloeddruk geregeld

Bloeddruk is de druk die het bloed uitoefent op de vaatwand, ofwel de druk waaronder het bloed door het gesloten bloedvatenstelsel wordt gestuwd. In het klinisch spraakgebruik wordt daar echter de dru…
Flauwvallen (syncope) niet altijd onschuldig

Flauwvallen (syncope) niet altijd onschuldig

Flauwvallen (syncope) mag niet in één adem worden genoemd met ‘shock’. De oorzaken van flauwvallen zijn doorgaans minder ernstig en het bewustzijnsverlies is kortdurend. Bij flauwvallen is er eveneens…
Acute hartdood (hartstilstand)

Acute hartdood (hartstilstand)

Plotseling houdt het hart ermee op. De betreffende persoon valt 'dood' neer. De oorzaak kan asystolie zijn, waarbij het ecg vlak is (een horizontale streep op de monitor). Vaak is er echter sprake van…
Hart in nood – cardiogene (cardiale) shock

Hart in nood – cardiogene (cardiale) shock

Bij een cardiale shock blijft het hart ernstig in gebreke. De pompfunctie is door cardiogene oorzaken plotseling zodanig verstoord dat de hersenen, nieren, lever en longen, ofwel de systeemorganen, on…
Eerste hulp bij een hartinfarct

Eerste hulp bij een hartinfarct

Hoe moet men als leek eerste hulp verlenen bij iemand met een hartinfarct? Wat is het verschil met angina pectoris, ofwel hartkramp? Hoe ernstig is het werkelijk? Is 112 bellen noodzakelijk? Allemaal…
Eerste hulp (EHBO) bij flauwvallen

Eerste hulp (EHBO) bij flauwvallen

In de meeste gevallen is flauwvallen ongevaarlijk. De aandoening wordt wel eens verward met shock, hoewel er duidelijke verschillen zijn. Flauwvallen kan een zogenaamde vagale of vasovagale reactie zi…
Checklist – is flauwvallen ernstig?

Checklist – is flauwvallen ernstig?

Flauwvallen (syncope) is een plotseling en kortdurend bewustzijnsverlies. Soms gaat er duizeligheid aan vooraf. Deze aandoening kan veel oorzaken hebben. In het merendeel van de gevallen is er niets e…
Septische shock op de loer

Septische shock op de loer

Shock is altijd ernstig. De bloeddruk is laag en de hartslag snel om de bloedcirculatie nog enigszins op peil te houden en de systeemorganen te beschermen. De bloedsomloop schiet met andere woorden ac…
Shock – acuut en levensbedreigend

Shock – acuut en levensbedreigend

Tijdens een shock laat de bloedsomloop het afweten. Daardoor krijgen de systeemorganen onvoldoende zuurstof en hopen de afvalstoffen, zoals kooldioxide, zich op. Alle lichaamsfuncties staan op instort…
Gepubliceerd door Orion op 18-12-2013, laatst gewijzigd op 26-05-2023. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties