Orion » Specials » Verkeersveiligheid

Van technisch inzicht tot anticiperen

Van technisch inzicht tot anticiperen Verkeersinzicht leidt tot correct anticiperen. Het betekent onder meer dat men veranderende verkeerssituaties snel kan inschatten en er adequaat op reageert. Het houdt ook in dat men op de weg rekening houdt met elkaar. En dat men bijvoorbeeld moet beseffen dat veiligheid altijd belangrijker is dan de voorrangsregel. Voertuigbeheersing en enige technische kennis over het vervoersmiddel zijn eveneens noemenswaardige aspecten om bijvoorbeeld inzicht te verwerven aangaande de remweg en de juiste bandenspanning. Deze kennis motiveert om het rijgedrag aan te passen aan de verkeers- en weersomstandigheden, zoals bij mist en slagregen.

Inhoud


APK-keuring en veiligheid

Sinds het begin van dit millennium is het aantal verkeersdoden bijna gehalveerd tot 570 slachtoffers in 2014. Vanaf begin jaren zeventig was er eindelijk sprake van een geleidelijke, gemiddelde daling. Sinds 2018 is er helaas weer sprake van een stijging, wat vooral te wijten is aan een veranderende, nonchalantere verkeersmentaliteit, zoals bumperkleven, appen achter het stuur en alcoholmisbruik. Niettemin dragen tal van factoren bij aan de veiligheid op de weg, zoals een betere infrastructuur, ook voor fietsers en voetgangers.

Bron: Shadowlink1014, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Shadowlink1014, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Onveilige auto's
De technische ontwikkelingen in de autobranche spreken daarbij voor zich. En niet te vergeten de invoering van de verplichte APK-keuring om technisch onveilige auto's van de weg te halen.

Anticiperen

Verkeersinzicht heeft niet alleen te maken met het kennen van de verkeersregels en -borden, maar ook met adequaat en veilig handelen in al dan niet acute verkeerssituaties. Een voorbeeld daarvan is de voorrangsregel die niet koste wat het kost geldt als daardoor een gevaarlijke situatie ontstaat.

Bumperkleven

Anticiperen wil ook zeggen niet bumperkleven, de snelheid aanpassen op bochtige wegen en in slechte weersomstandigheden, en rekening houden met oudere vaak langzamere automobilisten en andere weggebruikers.

Drukke wegen

Autorijden wordt steeds ingewikkelder en duurder. De autofabrikanten doen er alles aan om het de automobilist zo comfortabel mogelijk te maken. Maar door de drukte op de wegen, getuige de vele dagelijkse file's en het feit dat er almaar meer auto's bij komen, wordt er van de automobilist steeds meer gevraagd. Variërend van een verhoogde alertheid tot effectief anticipeergedrag om geen brokkenpiloot te worden.

Ken uw auto

Een auto dient elk jaar een onderhoudsbeurt te krijgen, en een APK-keuring als het voertuig ouder is dan vijf jaar. Weet waarom de juiste bandenspanning belangrijk is, hoe de auto reageert op besneeuwde wegen, hoe lang de remweg is in verschillende omstandigheden en welke consequenties dat kan hebben in dichte mist en op een nat wegdek. De auto leren kennen betekent onder andere dat men inzicht verkrijgt in de werking van het voertuig en wat dat in bepaalde verkeerssituaties inhoudt. Ook die kennis draagt bij aan meer veiligheid op de weg.
Rijden in de mist – remweg bij vochtig en nat wegdek

Rijden in de mist – remweg bij vochtig en nat wegdek

Een korte remweg is cruciaal in panieksituaties. Vooral in mist en nevel. Op een vochtige rijbaan is bij dit weertype de remweg langer als gevolg van rubbersporen en olievlekken, zeker als het een tij…
Slaperig op de snelweg – tips om wakker te blijven

Slaperig op de snelweg – tips om wakker te blijven

Alert blijven achter het stuur. Ook al barst u van de slaap. Een hele klus. Zoals na een lange avonddienst met nog een uurtje rijden in het verschiet terwijl de vorige nacht toch al kort was. Slaperig…
Spekgladde wegen – sneeuw en ijs

Spekgladde wegen – sneeuw en ijs

De auto afremmen op een verijsde of besneeuwde weg is al lastig genoeg. Blikschade, of erger nog, is een doembeeld. Daar komt bij dat op gecontroleerde wijze grip houden op een spekglad wegdek voor ve…
Rijden op een overstroomde weg (wateroverlast)

Rijden op een overstroomde weg (wateroverlast)

Met de auto door een diepe waterplas rijden is een kunst op zich en brengt risico's met zich mee. Na zware regenval komt het wel eens voor dat lagere gedeelten van het wegdek overstromen. Dat geldt oo…
Onderweg met een bijna lege brandstoftank

Onderweg met een bijna lege brandstoftank

Onderweg de tank leegrijden. Het komt vaker voor dan men denkt. Sommige automobilisten hebben geen oog voor het dashboard. Ze zien het knipperende brandstoficoontje niet eens en zouden wat vaker op de…
Zelfrijdende auto in opkomst

Zelfrijdende auto in opkomst

De bewering dat de auto sinds 1885 bestaat, is niet helemaal juist. Al decennia daarvoor werden prototypen gebouwd met een verbrandingsmotor, zoals op steenkoolgas en turfgas, en daarvóór reden er sto…
Een klapband is levensgevaarlijk

Een klapband is levensgevaarlijk

Een klapband is flink schrikken. Bij hoge snelheid kan een klapband zelfs een fatale afloop hebben. Een veel voorkomende oorzaak is rijden met een te lage of te hoge bandenspanning. Overbelasting van…
Gepubliceerd door Orion op 10-12-2015, laatst gewijzigd op 25-03-2023. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties