Orion » Specials » Verkeer en luchtvaart

Van snelwegperikelen tot vliegstress

Van snelwegperikelen tot vliegstress Zo aangenaam en comfortabel mogelijk op de weg en in de lucht. Een zo divers onderwerp maakt het bijna ondoenlijk om alles te belichten. Het verplaatsen op de weg of per spoor, maar ook in de lucht, gaat met steeds meer tijd en stress gepaard. Reisbureaus en luchtvaartmaatschappijen zorgen ervoor dat men de meest exotische en verre oorden ter wereld kan bezoeken. Er moet niettemin aan veel zaken gedacht worden, zoals vaccinaties, visa, bagagevoorschriften... en goed plannen om per spoor of op de weg op tijd op de luchthaven te arriveren.

Inhoud


Gevaren op de weg

Anticiperen is een van de beste manieren om gevaren op de weg te omzeilen, ook wel defensief rijden genoemd. Het heeft alles te maken met verkeersinzicht. Anticiperen leert men door goed waarnemen, vooruitzien en altijd voorbereid zijn op onverwachte situaties. Zoals een kat die op het trottoir het verkeer in de gaten houdt, waarbij u als automobilist, motorrijder of fietser er bijna gif op kan innemen dat het dier vlak voor het voertuig zal oversteken. Of gelijkwaardige kruispunten, waarvan u bij een auto die van links komt het gevoel hebt – door de rijstijl, intuïtie – dat de bestuurder u niet ziet en u geen voorgang zal geven. Zo zijn er tal van situaties.

Bron: Gustavmelin0, PixabayBron: Gustavmelin0, Pixabay

Ergernissen en stress op de weg en in de lucht

Bumperkleven staat met stip op nummer een. Dat vindt althans bijna veertig procent van de automobilisten. De meeste ongevallen op de snelweg ontstaan door te kort op elkaar rijden, waardoor in noodsituaties die om een alert reactievermogen vragen de betrokkenen geen schijn van kans meer hebben.

Lange rijen

Vaak is het een hele klus om per trein of auto op tijd op de luchthaven te komen, gelet op de dagelijkse ongevallen, files en vertragingen. Dat veroorzaakt veel stress. Om maar te zwijgen van de lange rijen voor de incheckbalies

Op vakantie of zakenreis met het vliegtuig

Miljoenen vakantiegangers en zakenmensen vertrekken jaarlijks vanaf de Nederlandse luchthavens naar verre bestemmingen. Dit brengt risico's en problemen met zich mee, die echter voor een groot deel te voorkomen zijn. Visa, vaccinaties en tal van andere zaken dient men van tevoren goed op een rijtje te hebben. En op de plaats van bestemming zijn malaria, reizigersdiarree, amoebedysenterie en tal van andere kwalen bekende vijanden van de reiziger en met name de backpacker. Een ander probleem is het toenemend terrorisme, dat steeds meer reizigers angst inboezemt.
Een klapband is levensgevaarlijk

Een klapband is levensgevaarlijk

Een klapband is flink schrikken. Bij hoge snelheid kan een klapband zelfs een fatale afloop hebben. Een veel voorkomende oorzaak is rijden met een te lage of te hoge bandenspanning. Overbelasting van…
Rijden in de mist – remweg bij vochtig en nat wegdek

Rijden in de mist – remweg bij vochtig en nat wegdek

Een korte remweg is cruciaal in panieksituaties. Vooral in mist en nevel. Op een vochtige rijbaan is bij dit weertype de remweg langer als gevolg van rubbersporen en olievlekken, zeker als het een tij…
Slaperig op de snelweg – tips om wakker te blijven

Slaperig op de snelweg – tips om wakker te blijven

Alert blijven achter het stuur. Ook al barst u van de slaap. Een hele klus. Zoals na een lange avonddienst met nog een uurtje rijden in het verschiet terwijl de vorige nacht toch al kort was. Slaperig…
Spekgladde wegen – sneeuw en ijs

Spekgladde wegen – sneeuw en ijs

De auto afremmen op een verijsde of besneeuwde weg is al lastig genoeg. Blikschade, of erger nog, is een doembeeld. Daar komt bij dat op gecontroleerde wijze grip houden op een spekglad wegdek voor ve…
Rijden op een overstroomde weg (wateroverlast)

Rijden op een overstroomde weg (wateroverlast)

Met de auto door een diepe waterplas rijden is een kunst op zich en brengt risico's met zich mee. Na zware regenval komt het wel eens voor dat lagere gedeelten van het wegdek overstromen. Dat geldt oo…
Onderweg met een bijna lege brandstoftank

Onderweg met een bijna lege brandstoftank

Onderweg de tank leegrijden. Het komt vaker voor dan men denkt. Sommige automobilisten hebben geen oog voor het dashboard. Ze zien het knipperende brandstoficoontje niet eens en zouden wat vaker op de…
Zelfrijdende auto in opkomst

Zelfrijdende auto in opkomst

De bewering dat de auto sinds 1885 bestaat, is niet helemaal juist. Al decennia daarvoor werden prototypen gebouwd met een verbrandingsmotor, zoals op steenkoolgas en turfgas, en daarvóór reden er sto…
Zorgeloze vliegreis – voorkom reisziekte, jetlag en trombose

Zorgeloze vliegreis – voorkom reisziekte, jetlag en trombose

Talloos zijn de tips om een vliegreis zo aangenaam mogelijk te maken. Steeds meer mensen vliegen om (goedkoop) op de vakantiebestemming te komen. Door de mondialisering moeten zakenmensen vaker gebrui…
Gepubliceerd door Orion op 11-10-2016, laatst gewijzigd op 19-03-2023. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties