Orion » Specials » Natuurverschijnselen

Over aardbevingen, bliksem en heel gewone dingen

Over aardbevingen, bliksem en heel gewone dingen Natuurverschijnselen zijn overal om ons heen. Men moet er alleen oog voor hebben. De maan die als een goudgele pannenkoek het inktzwarte zwerk verlicht, is voor velen een heel bijzonder natuurverschijnsel. Of een regenboog boven een waterval, een blauwe libel die in een tuin over een groen vijvertje helikoptert. En wat te denken van het noorderlicht, de bliksem, aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Vergeet niet dat de mooiste natuurverschijnselen vaak gewoon in de tuin te vinden zijn... men moet er alleen oog voor hebben.

Inhoud


Definitie van natuurverschijnsel

Veel encyclopedieën definiëren een natuurverschijnsel als een opvallende gebeurtenis die zijn oorsprong vindt in de natuur. De Van Dale is er nog duidelijker over: alles wat door de beoefenaar van een natuurwetenschap wordt waargenomen en hem tot gegeven dient. Een ruim begrip waar je alle kanten mee op kunt, en zo hoort het ook... in dit geval. Veel mensen vallen immers bijna in zwijm bij een kraakheldere sterrennacht met ontelbare knipogende, kosmische lichtjes.

Bron: AgencjaAIAC, PixabayBron: AgencjaAIAC, Pixabay
Van bliksem tot poollicht
Wat doorgaans met natuurverschijnselen bedoeld wordt, zijn natuurlijke gebeurtenissen die niet zo vaak voorkomen, zoals een tornado, het poollicht - althans in Nederland - en abnormaal veel bliksems die tijdens een onweersbui het nachtzwerk in lichterlaaie zetten.

Tekenen van de eindtijd?

Tegenwoordig lijken er meer natuurverschijnselen voor te komen dan in vervlogen dagen. Veel mensen ervaren dat zo. Meer aardbevingen, meer tornado’s en er zou sprake zijn van een toename van het poollicht. Voor velen vormt dat aanleiding om het woord eindtijd maar weer eens in de mond te nemen, zoals dat in de Bijbel staat geschreven. Toch is een relativerend woord op zijn plaats. In een (persoonlijke) wereld die wetenschap geen of weinig ruimte biedt, viert het bijgeloof hoogtij. Laat dat voorop staan.

Angst zaaien?

Sommigen zijn van mening dat als de bliksem dichtbij inslaat God aldus een waarschuwende vinger opsteekt, om maar een voorbeeld te noemen. Natuurverschijnselen maken veel mensen nederig, machteloos. Heel menselijk. Alle godsdiensten hebben daar in het verleden – en ook nu nog – (gretig) gebruik van gemaakt door angst te zaaien en aldus verkeerde vroomheid bij de volgelingen te oogsten.

Natuurverschijnselen in het klein... geniet ervan

Zoals boven genoemd zijn er natuurverschijnselen waar men ook kijkt. Men hoeft er de deur niet voor uit om te genieten van een vlucht kwakende ganzen tegen een donkere onweerslucht in de herfst. Of de zon die door het bladerdak van een boom schijnt en op het frisgroene lentegazon een verbijsterend mooi licht- en schaduwspel tevoorschijn tovert. Ook dat zijn natuurverschijnselen van de bovenste plank... voor wie het wil zien.
Sterrenstelsels met het blote oog herkennen

Sterrenstelsels met het blote oog herkennen

Een flonkerende sterrenhemel in een kristalheldere nacht. Voor velen is dat het summum van schoonheid. Nog ontzagwekkender wordt het als je er door een verrekijker of telescoop naar kijkt. De Orionnev…
Voortekenen van storm op zee

Voortekenen van storm op zee

Met een naderende storm in het vooruitzicht is het niet prettig zeilen op zee. Aan boord wordt iedereen er nerveus van. Er moeten immers tal van besluiten worden genomen. Wie verrast wordt door zwaar…
Windkracht op zee – van briesje tot storm

Windkracht op zee – van briesje tot storm

Storm op komst? Het zal nooit plotsklaps gebeuren. Er gaan altijd waarschuwingen aan vooraf. De bewolking verandert, de luchtdruk daalt. Zelfs de dieren gedragen zich anders. En soms ook de mensen. Al…
Wie is bang voor onweer?

Wie is bang voor onweer?

Wie is bang voor donder en bliksem? Vrijwel iedereen ervaart onweer intuïtief als een levensbedreigend gevaar, wat het overigens ook kan zijn. Er zijn maar weinig mensen die niet enigszins nerveus wor…
Waar komen kometen vandaan?

Waar komen kometen vandaan?

Een komeet kan een doorsnede van wel 50 kilometer hebben en bestaat uit ijs, gas, stof en gruis. Eenmaal dicht bij de zon sublimeert een deel van de materie en vormt een langgerekte staart van miljoen…
Kijken naar de sterren

Kijken naar de sterren

Sterrenkunde is een zeer oude wetenschap. De observatiemethoden van weleer waren eenvoudig, maar ook noodzakelijk. Van oudsher werd in de zeevaart immers genavigeerd op de stand van de sterren. Tegenw…
Het onbegrijpelijk mooie noorderlicht (poollicht)

Het onbegrijpelijk mooie noorderlicht (poollicht)

Het noorderlicht... zodra je het ziet, krijg je er geen genoeg meer van. Een soort gretigheid overmeestert je als het poollicht als een golvend gordijn, in bizarre vegen en bogen en in alle kleuren va…
De omstreden hoogte van de Mount Everest

De omstreden hoogte van de Mount Everest

Mount Everest, de godin-moeder van de wereld. Een kolos op de grens tussen Nepal en China (Tibet). Het blijft echter gissen hoe hoog die berg precies is. Ook satellietmetingen bieden geen of maar zeer…
Als de bliksem je treft – feiten en fabels

Als de bliksem je treft – feiten en fabels

In Nederland bliksemt het zo’n 200.000 keer per jaar. Bliksem is een elektrische ontlading tussen wolken onderling en de grond. Er komt dan een ongelofelijke hoeveelheid energie vrij en het licht is v…
Is de Eifel een geologische tijdbom?

Is de Eifel een geologische tijdbom?

Vulkanen ontstaan waar vloeibaar gesteente, gas en vaste materie uit het binnenste van de aarde het aardoppervlak bereiken. Geisers zijn te vergelijken met vulkanen en spuiten op gezette tijden heet w…
Een vulkaanuitbarsting overleven: voortekenen en wat te doen

Een vulkaanuitbarsting overleven: voortekenen en wat te doen

Als argeloze toerist verzeild raken in de eruptiezone van een vulkaan is een risico dat zowel bij actieve als slapende vulkanen altijd aanwezig is. Een vulkaan kan zonder noemenswaardige voortekenen t…
Gepubliceerd door Orion op 28-08-2013, laatst gewijzigd op 11-06-2023. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties