Orion » Specials » Geheugen

Over herinneringen en vergeetachtigheid

Over herinneringen en vergeetachtigheid Het geheugen is iets wonderlijks. Het is in de meeste gevallen onbetrouwbaar, vertroebeld en uitermate selectief. Herinneringen die haarscherp voor de geest komen, blijken achteraf toch niet helemaal te stroken met de feiten. Hoe komt dat? Wat is het geheugen precies? Het thema geheugen is een zeer omvangrijk wetenschappelijk kennisgebied, waarvan slechts een tipje van de sluier is opgelicht. Voortdurend worden er nieuwe ontdekkingen gedaan. Met name over ziekten die rechtstreeks verband houden met het (kwijnende) geheugen.

Inhoud


Geheugenstoornissen

Iedereen is wel eens vergeetachtig. In veel gevallen heeft dat niets te betekenen en moet men de oorzaak zoeken in spanningen en stress in een drukke periode. Naarmate de jaren verstrijken, laat het geheugen echter steeds vaker te wensen over. Weefselschade of -degeneratie in de hersenen is meestal onomkeerbaar, hoewel het regeneratievermogen van het brein beslist niet onderschat mag worden. De juiste geheugentraining doet vaak wonderen.

Bron: Jarmoluk, PixabayBron: Jarmoluk, Pixabay

Het wonderlijke geheugen

Een belangrijke kwestie omtrent het geheugen is inmiddels opgelost. Vrijwel unaniem is men het er in de wetenschap over eens dat het geheugen geen informatiepoel van afzonderlijke, statische feitjes is. Integendeel, het geheugen is dynamisch van aard, een ontwikkelingsproces waarin talloze gevoelens, gedachten en handelingen soms heel bizar met elkaar verweven en zeer associatief zijn.

Associaties

Opslag is slechts een zeer kleine component van dat woelige proces. Door allerlei associaties – want zo werkt het geheugen – kan er iets verkeerd gaan in de opslag of vastlegging van ervaringen. Niet relevante informatie omtrent die ervaringen kan de herinneringen later vertroebelen. Het geheugen is inderdaad wonderlijk, en zelden accuraat.

Geheugentraining

Notities (de aloude briefjes) maken, een agenda, een dagboek bijhouden, woordspelletjes doen. Er zijn talloze methoden om het geheugen op peil te houden. Ze zijn altijd populair geweest... en belangrijk. Zeker voor ouderen die merken dat het soms wel erg schort aan hun geheugen. Het vermogen van de hersenen mag men echter niet onderschatten. Met de juiste training, tips en trucjes wordt het geheugen niet zelden in een gewoontespoor gedwongen dat krachtige herinneringen waarborgt.
Dementie – als het geheugen je voorgoed in de steek laat

Dementie – als het geheugen je voorgoed in de steek laat

Dementie gaat gepaard met chronische geheugenstoornissen die geleidelijk in omvang en ernst toenemen, in tegenstelling tot acute amnesie. Chronisch geheugenverlies is doorgaans te wijten aan dementie,…
Dementie en arteriosclerose in de hersenen

Dementie en arteriosclerose in de hersenen

In de volksmond wordt deze aandoening aderverkalking genoemd, hoewel de benaming feitelijk onjuist is. Het betreft immers 'verkalking' van de slagaders. Bepaalde vormen van arteriosclerose veroorzaken…
Cholesterolverlagers zijn slecht voor het geheugen

Cholesterolverlagers zijn slecht voor het geheugen

Cholesterolverlagers worden vaak voorgeschreven als andere maatregelen nauwelijks helpen, zoals voldoende bewegen en een cholesterolarm dieet. Toch is het belangrijk om statines alleen als laatste red…
De ziekte van Alzheimer begint in de darm

De ziekte van Alzheimer begint in de darm

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Over het ontstaan van deze aandoening is inmiddels veel bekend, maar over de precieze oorzaak tast men nog in het duister. Nieuwe ond…
De symptomen van een slecht geheugen

De symptomen van een slecht geheugen

Waar zou u zijn zonder uw geheugen? De hersenen ‘maken’ de herinneringen waarmee u gebeurtenissen uit het verleden, ofwel ervaringen, gebruikt om uw toekomst vorm te geven. Aldus neemt u uw lot in eig…
Geheugenchip vervangt de hippocampus

Geheugenchip vervangt de hippocampus

Zonder de hippocampus zou de geheugentrein knarsend tot stilstand komen. Dit orgaan in beide helften van de hersenen functioneert als een spin in het geheugenweb en vervult een hoofdrol in het ophalen…
Zo herinner je je dromen beter – houd een droomdagboek bij

Zo herinner je je dromen beter – houd een droomdagboek bij

Dromen doet iedereen. Het verschil is dat sommigen zich ’s ochtends nog heel goed herinneren wat ze gedroomd hebben en er een duiding aan kunnen geven. Is het een gave? Beslist niet. Ook jij kunt lere…
Gepubliceerd door Orion op 30-12-2013, laatst gewijzigd op 22-05-2023. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties